Liz Truss, amenințată cu demisia. De ce conservatorii din Marea Britanie nu mai au încredere în ea

Liz Truss, amenințată cu demisia. De ce conservatorii din Marea Britanie nu mai au încredere în ea
Foto: Hepta/DPA Images / Stefan Rousseau.

Noului prim-ministru britanic Liz Truss, care a preluat mandatul pe 6 septembrie, i-au trebuit doar șase săptămâni pentru a-și ruina cariera politică, cândva strălucitoare. Ea și-a făcut drum de la un deputat în consiliul London Borough of Greenwich la Downing Street în doar 16 ani, perioada în care a ocupat mai multe funcții importante.

Britanicii îl vor înapoi pe Boris Johnson?

Într-un timp record, noul premier a anunțat reforme serioase ale sistemului financiar și le-a anulat imediat.  Ratingurile Partidului Conservator și lira sterlină au scăzut semnificativ. Truss și-a pierdut încrederea membrilor de partid și l-a eliminat pe cel mai apropiat aliat.

Spre deosebire de Boris Johnson, care chiar înainte de a deveni prim-ministru era considerat un politician recunoscut nu numai în Marea Britanie, ci și în străinătate, Truss nu era foarte familiară nici măcar compatrioților săi, în ciuda faptului că ocupase posturi proeminente în guvern din 2012.

Până în 2022, o persoană departe de politică și-a putut aminti de Truss doar din discursul ei bombastic susținut la o conferință de partid în 2014. Apoi, informând conservatorii că Marea Britanie trebuie să importe două treimi din toată brânza consumată în țară, ea a rezumat cu o expresie jalnică: „This. Is. A. Disgrace”, această frază devenind un meme.

Potrivit experților internaționali, Liz Truss se remarcă prin devotamentul față de superiorii săi: în timpul crizei politice din vara anului 2022, când peste 50 de asociați l-au părăsit pe Boris Johnson, ea a rămas cu premierul „toxic” până la capăt. Criticii au remarcat însă că în alte probleme importante ea nu a dat dovadă de o asemenea fidelitate. De exemplu, cu puțin timp înainte de referendumul din 2016, Truss a trecut cu ușurință din tabăra anti-Brexit la susținătorii săi – la fel ca liderul conservator de atunci David Cameron.

A promis reforme, dar le-a anulat

După ce a devenit prim-ministru pe 6 septembrie 2022, Liz Truss l-a numit pe Kwasi Kwarteng, un colaborator și asociat de lungă durată, drept Cancelar al Fiscului. Pe 23 septembrie a anunțat reforme de amploare menite, așa cum s-a promis, să revigoreze economia britanică.  Este vor despre Planul de Creștere 2022 aprobat de Truss, care urmărea creșterea economică la 2,5% pe an.

„Trezirea” s-a produs cu adevărat, dar nu așa cum a vrut guvernul. Economia națională era în febră, deoarece planul combina măsurile de asistență socială și cea mai mare reducere a impozitelor din ultimele decenii.

Kwarteng a sugerat:

  • reducerea cotei de bază a impozitului pe venit de la 20% la 19%;
  • reducerea impozitului pe profit;
  • eliminarea oricăror restricții privind bonusurile bancare;
  • eliminarea cotei majorate a impozitului pe venit (45%) pentru cei care câștigă peste 150 de mii de lire pe an;
  • dublarea pragului taxei de timbru;
  • înghețarea facturilor de energie electrică pe gospodărie timp de doi ani;
  • abrogarea taxei pentru sănătate și asistență socială, o taxă de 1,25% din venitul fiecărei persoane pentru a sprijini îngrijirea sănătății.

Acest plan a stârnit, în primul rând, indignarea britanicilor pentru că era benefic în principal pentru cei bogați. În al doilea rând, a stârnit îndoieli: banii pentru implementarea planului trebuiau împrumutați, iar acest lucru ar duce la o creștere a datoriei externe. În același timp, inițiativa lui Kwarteng nu conținea nicio analiză independentă a impactului măsurilor asupra bugetului de stat.

Un plan eșuat

Piețele au reacționat în consecință: lira sterlină a scăzut la un minim istoric față de dolar, cerințele de randament ale obligațiunilor de stat au crescut. Acest lucru a afectat imediat piața creditelor ipotecare, de unde ofertele ieftine au dispărut în câteva zile: dacă înainte de anunțarea „Planului de creștere” rata medie pentru planul pe doi ani era de 4,74% (pentru creditele noi), atunci în următoarele zile a sărit la 6%.

Banca Angliei a fost nevoită să intervină pe 28 septembrie, cumpărând obligațiuni guvernamentale pe termen lung în valoare de miliarde de lire sterline pentru a stabiliza piața și a proteja fondurile private de pensii care au fost afectate. Planul lui Kwarteng a fost criticat nu numai de experți, mass-media și opoziție, ci și de membrii partidului. Mai mulți parlamentari conservatori au anunțat că nu vor sprijini acest pachet și chiar i-au recomandat să demisioneze.

În sfârșit, pachetul a provocat nemulțumiri în străinătate: Fondul Monetar Internațional a criticat și pachetul propus de conservatori, menționând că nu va face decât să îngreuneze Banca Angliei lupta împotriva inflației, dar nu va oferi rezultatele promise.

Schimbările propuse de Kwarteng și Truss le-au adus și pierderi politice imediate: conform sondajelor guvernamentale din 13 octombrie, partidul laburist i-a depășit pe conservatori (23% pentru conservatori, 51% pentru laburist) în popularitate pentru prima dată în ultimii ani.

Impozitul a crescut, lira sterlină s-a prăbușit

Sub presiune din toate părțile, cabinetul Liz Truss a fost nevoit să abandoneze Planul de creștere 2022. Vineri, 14 octombrie, ea l-a concediat și pe colegul Cancelar al Fiscului Kwasi Kwarteng și l-a numit în locul lui pe Jeremy Hunt. Procedând astfel, Truss a recunoscut implicit ceea ce toată țara spunea cu voce tare: „planul a eșuat”.

Aproape toate reformele anunțate au fost în cele din urmă retrase, iar impozitul pe profit, conform ultimelor rapoarte, nu va fi redus, ci, dimpotrivă, a crescut de la 19 la 25%. Abandonarea planului lui Kwarteng a anulat și înghețarea facturilor la energie – deși nu complet. În loc de doi ani, așa cum sa promis la începutul lunii septembrie, înghețarea a fost prelungită acum cu doar șase luni.

În plus, Truss nu a reușit să comunice publicului poziția guvernului. În ziua în care Kwarteng a fost concediat, ea a susținut o conferință de presă de opt minute, răspunzând doar la patru întrebări și fără a explica nimic cu adevărat.

Care este soarta lui Truss?

Planul eșuat, anularea umilitoare a acestuia, pierderea ratingurilor și tulburările din economie, lipsa unei strategii ulterioare și vidul de comunicare au făcut ca în doar șase săptămâni numărul oponenților Truss din Partidul Conservator să crească semnificativ. În ziarele britanice, cu referiri la parlamentari, există rapoarte că partidul va încerca cu siguranță să scape de ea și că ar mai avea doar câteva săptămâni, dacă nu zile.

Cu toate acestea, nu e chiar atât de ușor să o demită pe Truss din funcția de prim-ministru. Potrivit legislației, premierul nou numit are un an întreg de imunitate împotriva unei moțiuni de cenzură. Pentru a accelera ieșirea, conservatorii vor trebui să schimbe regulile sau să organizeze alegeri generale anticipate. A doua opțiune este extrem de puțin probabilă, deoarece partidul lui Truss, cu ratingul său actual, este puțin probabil să o accepte, relatează meduza.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`