Livrările de țiței rusesc către Europa prin Ucraina au fost oprite. Ungaria, cea mai afectată țară

Publicat: 10 08. 2022, 08:54
Actualizat: 10 08. 2022, 08:59
Foto: EnergoInstalGaze.ro

Ucraina a oprit transportul de petrol rusesc către Europa centrală începând cu 4 august, deoarece în urma sancțiunilor occidentale nu a primit taxele de tranzit cuvenite de la Moscova.

 Transportul petrolului rusesc prin conducta „Drujba” a fost blocat

Cea mai afectată țară va fi Ungaria, țară profund dependentă de importul de petrol rusesc prin această conductă. Rafinăria Duna a MOL, de lângă Budapesta, singura din Ungaria dar una dintre cele mai mari din zonă (8,1 milioane de tone de petrol pe an capacitate de rafinare) este conectată la conducta Drujba, de unde vine petrol din Rusia.

Compania „Transneft” a anunţat că „UkrTransNafta” a oprit, pe 4 august, pomparea petrolului rusesc prin ramificaţia de sud a conductei petroliere „Drujba”. Această ramificaţie a Drujba furniza petrol Ungariei, Cehiei și Slovaciei. În același timp, tranzitul prin Republica Belarus în direcția Polonia și Germania continuă. „Societatea pe acţiuni „UkrTransNafta” a încetat acordarea de servicii pentru transportul petrolului prin teritoriul Ucrainei din 04.08.2022, din cauza lipsei de primire a fondurilor pentru aceste servicii, scrie Rador.

Rusia furnizează în mod normal aproximativ 250.000 de barili pe zi (bpd) prin ramura de sud a conductei Druzhba  (Prietenia) către Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Compania ungară MOL și cea cehă Unipetrol, controlată de PKN Orlen din Polonia sunt principalii cumpărători de petrol pe această ruta, în timp ce Lukoil, Rosneft și Tatneft din Rusia sunt principalii furnizori de petrol.

MOL, PKN Orlen și Ukrtransnafta nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii adresate de Reuters.

Ungaria s-a opus embargoului

Premierul ungar Viktor Orban a respins noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, pachet care include și un embargo asupra importurilor de țiței rusesc. Asta în condițiile în care Ungaria depinde de resursele energetice rusești.

Diplomații europeni au susținut că, dată fiind situația lor, Ungaria și Slovacia vor primi un termen mai lung, până la finele lui 2023, pentru a găsi surse alternative de energie, dar pentru Budapesta pare că nici acest lucru nu e suficient.