Livrările de gaze ruseşti către Europa prin Ucraina se vor opri la 1 ianuarie, marcând sfârşitul dominaţiei Rusiei pe această piaţă
Importurile europene de gaz rusesc prin Ucraina urmează să înceteze în ziua de Anul Nou, după prăbușirea unui acord cheie de tranzit între Moscova și Kiev. După mai bine de un deceniu de relații tensionate cu Moscova, oficialii europeni spun că sunt încrezători că rutele alternative vor preveni orice penurie pentru consumatori, potrivit France24.com.
Aprovizionarea Rusiei cu gaze, odinioară dominantă, către Europa prin Ucraina, care a circulat timp de zeci de ani, se va încheia în ziua de Anul Nou odată cu prăbușirea unui contract între cele două țări aflate în război care a plătit miliarde Moscovei în venituri din gaze și Kievului în taxe de tranzit. .
Închiderea celei mai vechi rute de gaze a Rusiei către Europa pune capăt unui deceniu de relații tensionate declanșate de ocuparea Crimeei de către Rusia în 2014.
Uniunea Europeană și-a dublat eforturile de a-și reduce dependența de energia rusă după izbucnirea războiului din Ucraina în 2022, căutând surse alternative.
Gazul natural lichefiat (GNL) din Qatar și Statele Unite a ajutat UE să găsească o aprovizionare alternativă. Furnizarea prin conducte a venit din Norvegia.
Schimbarea a fost clară anul trecut, deoarece exportatorul rus de gaze controlat de stat, Gazprom, a înregistrat o pierdere de 7 miliarde de dolari, prima din 1999, în ciuda eforturilor sale de a stimula exporturile către noul cumpărător China.
Ceilalți cumpărători de gaz rusesc prin Ucraina, cum ar fi Slovacia și Austria, au aranjat, de asemenea, o aprovizionare alternativă.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Austria a declarat marți că, datorită achizițiilor efectuate prin Italia și Germania și umplerea depozitelor, aprovizionarea consumatorilor a fost garantată.
Nici Slovacia nu va risca o penurie, deși acum se confruntă cu o taxă suplimentară de 177 de milioane de euro (184 de milioane de dolari) pentru rutele alternative, a declarat Ministerul Economiei.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că pregătirile UE au inclus măsuri de eficiență energetică, dezvoltarea energiei regenerabile și un sistem flexibil de gaze.
„Infrastructura europeană de gaze este suficient de flexibilă pentru a furniza gaz de origine non-rusă în Europa Centrală și de Est prin rute alternative. A fost consolidată cu noi capacități semnificative de import de GNL din 2022”, a spus Anna-Kaisa Itkonen.
Analiștii prevăd un impact minim pe piață de la oprire, care a fost confirmată marți, deoarece datele de la operatorul de tranzit al gazelor din Ucraina au arătat că Rusia nu a solicitat niciun flux de gaz pentru 1 ianuarie prin conducta ucraineană către Europa, începând cu ora 17:00 GMT.
Ei spun că sfârșitul acordului de tranzit este puțin probabil să provoace o repetare a creșterii prețurilor la gaze din UE din 2022, deoarece volumele rămase sunt relativ mici.
Piața gazelor a arătat o reacție redusă marți, prețurile de referință ale gazelor europene s-au încheiat la 48,50 euro pe megawat oră, în creștere doar marginală în această zi.
În ciuda progreselor înregistrate de UE în înlocuirea aprovizionării cu Rusia prin Ucraina, Europa a simțit impactul, costurile mai mari ale energiei afectând competitivitatea sa industrială față de Statele Unite și China, de exemplu.
Acest lucru a contribuit la o încetinire economică majoră, o creștere a inflației și a agravat o criză a costului vieții.
Ucraina se confruntă acum cu pierderea a aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din taxele de tranzit din Rusia, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzări de gaze.
Moldova, cândva parte a Uniunii Sovietice, este printre țările cele mai grav afectate. Acesta spune că va trebui acum să introducă măsuri pentru a-și reduce consumul de gaz cu o treime.