Lituania, Letonia și Estonia s-au pus de acord să blocheze singure intrarea rușilor pe teritoriile lor (VIDEO)
Lituania, Letonia și Estonia s-au pus de acord să restricționeze singure intrarea rușilor în teritoriile lor. Decizia vine după ce statele UE au hotărât să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind vizele, dar o măsură de blocare a intrării rușilor nu a fost agreată, din cauza opoziției unor țări.
Lituania, Letonia și Estonia nu mai primesc ruși
Miniștrii de Externe din țările nordice și baltice s-au reunit pentru a discuta situația rușilor care ajung în Europa și se distrează, în vreme ce țara lor comite un genocid în Ucraina. Statele baltice au decis să nu-i mai accepte pe ruși pe teritoriile lor. Măsura se va aplica din săptămânile următoare. Există, totuși, câteva excepții – cele care țin de motive umanitare și de reunirea familiilor.
„Deciziile la nivel național sunt eficiente când sunt coordonate. Altfel spus, aplicăm aceleași reguli în toate statele, așa că o persoană care a încercat să intre în țară și a primit un refuz nu ar putea să meargă încă 200 de kilometri la nord sau la sud și să treacă granița”, a explicat ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.
Omologul său danez, Jeppe Kofod, a spus că decizia luată recent la nivelul Comisiei Europene nu e suficientă.
„E o provocare să vedem turiști ruși pe plajele europene și în cafenelele capitalelor noastre, în timp ce bombardează orașele ucrainene și ucid civili și comit crime de război”, a spus Kofod.
Zborurile rusești sunt interzise în aproape toată Europa de la începutul invaziei în Ucraina, dar mulți ruși tot au reușit să ajungă pe continent, pe cale terestră. Majoritatea au intrat prin Finlanda sau Estonia. Potrivit datelor Frontex, în total ar fi vorba de circa un milion de ruși care au ajuns în Europa de la începutul războiului declanșat de țara lor.
Ce a decis Comisia Europeană în privința intrării rușilor în UE
Comisia Europeană a cerut suspendarea totală a acordului de facilitare a eliberării vizelor încheiat între UE și Rusia. Astfel, rușii vor trebui să urmeze un proces mai lung și mai costisitor pentru a primi viză. Statele membre vor avea la dispoziție o marjă largă de apreciere în ceea ce privește prelucrarea cererilor.
„O țară precum Rusia, care poartă un război de agresiune, nu ar trebui să poată beneficia de facilitarea eliberării vizelor atât timp cât continuă să își desfășoare politica externă distructivă și agresiunea militară împotriva Ucrainei, demonstrând astfel ignorarea totală a ordinii internaționale bazate pe norme”, se arată într-un comunicat al Comisei Europene.