Lista statelor care au oprit total sau parțial vaccinarea cu AstraZeneca. Agenția Europeană a Medicamentului urmează să dea un aviz

Publicat: 16 03. 2021, 10:23
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

UPDATE 11:15 // Agențiade sănătate dinSuediaa decis marți suspendarea temporară a vaccinului AstraZeneca. Măsura este unade precauție suplimentară,în timp ce vaccinul este examinat de OMS și de EMA.

Lista țărilor care au decis suspendarea totală sau parțială a vaccinării populației împotriva noului coronavirus cu dozele produse de AstraZeneca a crescut de la o zi la alta. Măsura a fost luată de autorități ca măsură de precauție, după apariția unor cazuri de sânge în rândul persoanelor vaccinate. Deși autoritățile sanitare nu au găsit o legătură directă între aceste îmbolnăviri și vaccinul AtraZeneca, mai multe state au luat decizia să blocheze pentru moment folosirea dozelor britanice în campania de imunizare, în așteptarea unui verdict despre această situație din partea Agenției Europene pentruMedicamente (EMA).

Lista statelor care au suspendat total sau parțial serul AstraZeneca

În acest moment există 14 state care au oprit total folosirea dozelor de accin AstraZeneca: Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia.

De asemenea, cinci state europene au oprit parțial folosirea vaccinului provenit din anumite loturi după cum urmează: Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg au suspendat lotul – ABV5300, în timp ce România a decis suspendarea lotului – ABV 2856.

Letonia a suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, au anunţat luni autorităţile sanitare de la Riga, în conformitate cu decizia luată în aceeaşi zi de alte şase ţări membre ale Uniunii Europene. Și Portugalia a decis la rândul său luni să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19.

Alte cinci state luaseră deja o astfel de decizie luni (Germania, Franţa, Italia, Slovenia şi Spania) în aşteptarea unui aviz din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

România a decis continuarea campaniei de vaccinare cu AstraZeneca

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că, în România, campania de imunizare va continua cu toate vaccinurile folosite până acum.

Cazurile de tulburări de coagulare au fost puține și nu e dovedită legătura lor cu administrarea serului AstraZeneca, a mai transmis Comitetul:„Cazurile de tulburări de coagulareau apărut la un număr redusde pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca marţi grupul său de experţi în vaccinare pentru a studia siguranţa vaccinului produs de AstraZeneca.

Autoritatea Europeană a Medicamentului a anunţat luni că va organiza joi o „reuniune extraordinară” după ce mai multe ţări au suspendat utilizarea vaccinului.

„Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind căbeneficiile vaccinăriiîn prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse”,mai transmiteCNCAV.