Lista actualizată a țărilor din Europa care impun restricții de călătorie românilor

Publicat: 04 09. 2020, 20:24
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

A fost actualizată lista țărilor europene care au impus restricții de circulație cetățenilorromâni, în contextul crizei pandemice declanșatăde noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

Cel puţin 10ţări europene au impus restricţii de călătorie cetăţenilor români după ce numărul de noi îmbolnăviri de la noi a crescut alarmant.

Ce state au impus restricții românilor

Mai multe țări membre ale Uniunii Europeneau impus restricții de circulație pentru români, din cauza numărului crescut de infectări din ultima perioadă. Sunt22de astfel de țări, iar lista se va actualiza permanent.

În prezent, România este în primelestate din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mare rată a infectărilor la sută de mii de locuitori şi asta ar putea să îi determine şi pe alţii să ne limiteze accesul.

Printre țărilecare au impus restricții de călătorie turiștilor români se numără state precumPolonia, Belgia, Germania, Elveția, Austria, Cipru, Grecia, Italia, Bosnia și Herțegovina, Danemarca, Estonia, Rusia, Finlanda, Irlanda, Islanda, Letonia, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Republica Moldova, Slovacia, dar și Ungaria.

Poloniaa introdus România pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, motiv pentru care toatezborurile au fost suspendate până la data de 15 septembrie.

Pe de altă parte, autorităţile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roşie. De menționat este că toate persoanele care sosesc înBelgiadin România trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test PCR pentru depistarea infecţiei cu noul virus ucigaș Covid-19.

Germania a inclus pe lista „zonelor de risc”, alături de Capitală, alte 15 judeţe din România: Argeş, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

Reamintim faptul că începând cu data de 8 august, toate persoanele care intră pe teritoriulElvețieişi care s-au aflat pe parcursul ultimelor două săptămânipe teritoriul României trebuie să intre în carantină la domiciliu sau la o altă locaţie, pentru o perioadă de zece zile. Conform reglementărilor în vigoare, autoizolarea nu poate fi întreruptă de un test negativ al infecţiei cu SARS-CoV-2.

Lista statelor din Europa unde cetățenii români au restricții de călătorie

Cehiaa introdus România pe lista cu risc înalt de infectare (lista roşie). Românii care vor să călătorească în Cehia trebuie să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru depistarea virusului Covid-19.

Accesul înAustriaeste permis doar persoanelorcare deţin un test molecular negativ pentru coronavirus. De menționat că acestanu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore. Mai mult decât atât, testul trebuie să fieatestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.

ÎnCipru, pasagerii români sunt obligaţi să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile, iar călătoriile în scop turistic nu sunt permise.

Măsura prezentării unui test PCR negativ, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriulGreciei, se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriulGreciei, pe cale terestră şi maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine.

Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii înItaliasunt, de asemenea, supuse obligaţiei de autoizolare şi de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile, transmite Spynews.ro.

ÎnBosnia şi Herţegovina accesul se facecu condiţia prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore.

Cetăţenii din România care au un motiv întemeiat pentru intrarea pe teritoriulDanemarceipot veni fără prezentarea unui test COVID-19. În cazul în care aceştia prezintă simptome clare de infecţie (tuse uscată, febră etc), autorităţile daneze pot refuza intrarea.

Până la data de 6 septembrie 2020, cetăţenii români care vin înEstoniasunt obligaţi să se autoizoleze timp de 14 zile.

Rusiaa început să își redeschidă frontierele aeriene. Cu toate acestea, pentru România nu există încă un termen concret pentru redeschiderea frontierelor.

Restricţiile la intrare vor continua în ceea ce priveşte traficul dintreFinlandaşi România.

Cetăţenii români care călătoresc înIrlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de larestricţiile de călătorie, sunt obligaţi să se autoizoleze pentru o perioadă de două săptămâni.

Și în Islanda se aplică măsura de carantină obligatorie sau izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toţi cei care tranzitează țara.

Cetăţenii şi rezidenţii permanenţi ai României care sosesc înLetoniaîn perioada 29 august-4 septembrie 2020 trebuie să efectueze o perioadă de izolare de 14 zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat.

Întrucât România a fost inclusă pe lista roşie, se impune măsura autoizolării pentru cei care intră sau urmează să stea înMuntenegru.

Cetăţenilor care se deplasează din România înOlandali se recomandă autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Ţărilor de Jos.

Cetăţenii români care călătoresc înMarea Britaniedirect din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie sunt obligaţi să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

Se interzice intrarea pe teritoriulRepublicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie, printre care și România, cu câteva excepții.

Românii care merg înSlovaciatrebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară şi să efectueze un test PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare.

Începând cu data de 1 septembrie 2020, cetăţenii străini nu pot intra înUngariaîn scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări.