Liderul stângii radicale din Grecia, Karolos Papoulias, a anunțat încheierea unui acord între trei partide – conservator, socialist şi un mic partid de stânga – pentru formarea unui Guvern interimar de doi ani, responsabil cu aplicarea programului de austeritate din Grecia.
„Trei partide au convenit asupra unui plan pentru un Guvern de doi ani, pentru a aplica acordul de împrumut. Ei au 168 de deputaţi în noul Parlament, ei au majoritatea„, a spus Alexis Tsipras, liderul formaţiunii Syriza, după negocierile cu conservatorii şi socialiştii, care s-au purtat sub egida preşedintelui Papoulias.
Grecii sunt reticenţi în ceea ce priveşte ieşirea din actuala criză politică, dar speră că preşedintele Karolos Papoulias va reuşi să îi convingă pe liderii politici să formeze un guvern de coaliţie. În caz contrar, elenii vor fi chemaţi din nou la urne, cel mai probabil pe 10 ori 17 iunie. Însă liderul Syriza, formaţiune de extrema stângă, nu doreşte să formeze un guvern alături de cei care susţin acordurile încheiate cu FMI şi continuarea măsurilor de austeritate.
Până acum, trei tentative de constituire a unui executiv au eșuat pentru că cele mai importante partide ale Greciei nu au reușit să ajungă la o înțelegere. Lui Antonis Samaras, liderul Noii Democrații, partidul care a obținut cele mai multe voturi la alegerile din 6 mai, i-a revenit sarcina de a conduce primele negocieri, însă fără succes.
Nici a doua tentativă, condusă de Alexis Tsipras, liderul extremei stângi, nu a avut sorți de izbândă, pentru că acesta nu dorește să continue implementarea măsurilor de austeritate. Inițiativa i-a revenit lui Evanghelos Venizelos, fostul ministru de finanțe, dar nici el nu a putut să ajungă la un acord cu celelalte două părți.
Ultima șansă pentru formarea unui guvern de uniune națională i-a revenit președintelui grec Karolos Papoulias, care se va întâlni cu cele trei partide, dar și cu restul formațiunilor care vor face parte din executiv. Spre deosebire de restul grecilor, acesta s-a arătat încrezător că locuitorii nu vor fi chemați din nou la urne.
Întreaga Europă și-a îndreptat privirile către Grecia, iar oamenii politici și-au exprimat îngrijorarea. Dacă vor ajunge din nou la urne, sondajele arată că va ieși învingător partidul Syriza, al cărui lider dorește ca Atena să abandoneze acordurile încheiate cu Uniunea Europeană și FMI.
Dacă nici formula propusă de președinte nu va fi cea câștigătoare, elenii vor fi chemați la urne pe 10 sau 17 iunie.