Liderul opoziției sârbe a rămas parțial paralizat, după ce ar fi fost bătut de serviciile secrete, spune familia

Liderul opoziției sârbe a rămas parțial paralizat, după ce ar fi fost bătut de serviciile secrete, spune familia

Familia unui lider al opoziției sârbe despre care se presupune că a fost bătut în timp ce era deținut de către serviciile secrete ale țării spune că acesta a rămas parțial paralizat după ce a fost luat de acasă.

Fiica lui Sandulović spune că acesta ar fi fost și otrăvit

Într-un atac care a alimentat temeri cu privire la viitorul democrației în țară, familia lui Nikola Sandulović spune că acesta a fost luat de acasă pe 3 ianuarie, după ce și-a cerut scuze pentru crimele comise de sârbi împotriva etnicilor albanezi în timpul războiului de independență al Kosovo din 1998 și 1999.

Miercuri, după prima vizită permisă permisă familiei după cinci zile, fiica lui Sandulović, Karla, a cerut ca tatăl ei să fie transferat la un spital civil de la unitatea militară din Belgrad în care era deținut.

„Este comunicativ dar este complet paralizat pe partea dreaptă; într-un scaun cu rotile și într-o stare de sănătate foarte foarte proastă”, a spus ea într-o declarație emisă prin Michael Polak, avocat din Marea Britanie și director al Justiției în străinătate, care acționează pentru politician.

Familia crede că Sandulović, liderul Partidului Republican Sârb și critic obișnuit al Partidului Progresist Sârb (SNS), la guvernare, ar fi fost, de asemenea, „otrăvit”, a adăugat ea. Avocații au spus că nu pot verifica nimic despre sănătatea lui Sandulović sau despre atac până nu îl duc într-o unitate civilă cu acces deplin la medici și avocați.

Polak a depus un caz urgent la Comitetul ONU Împotriva Torturii, solicitând în mod oficial o astfel de acțiune. El a spus că Sandulović a fost „sechestrat de serviciile de informații sârbe, apoi reținut și torturat în mod arbitrar”.

Sandulović și-a cerut scuze în numele sârbilor

Sandulović a fost criticat aspru în presa de stat după ce a postat un videoclip de anul trecut în care a vizitat mormântul lui Adem Jashari, un fondator al Armatei de Eliberare a Kosovo, care a fost ucis de poliția sârbă în 1998 împreună cu 57 de membri ai familiei sale în timpul războiului din Kosovo. de independenţă.

La momentul gestului său inițial, în februarie 2023, Sandulović și-a cerut scuze pentru decese. El a postat videoclipul împreună cu alte scuze în ultimele două săptămâni, provocând critici din partea unor mass-media locale.

„Sunt singurul politician din Serbia care a venit să-și aducă omagiul victimelor inocente albaneze, familia Jašari, la Prekazi. Mi-am cerut scuze și am cerut iertare în numele sârbilor care nu au comis asta”, a scris Sandulović pe X pe 2 ianuarie.

Se consideră că exact comentariile sale ar fi fost motivul atacului

„A fost bătut rău. Are o coastă ruptă. Când s-a întors acasă a intrat și a ieșit din starea de conștiență și se plângea că nu își poate mișca partea dreaptă a corpului”, a spus Polak.

În ciuda acestui fapt, Sandulović a fost arestat a doua zi după ce a fost returnat acasă de poliția sârbă și nu a fost văzut de familia sa până miercuri dimineață.

Un judecător a dispus să fie reținut pentru 30 de zile după ce a fost acuzat, în lipsă, de presupusă incitare la ură națională, rasială și religioasă, infracțiune prevăzută de articolul 317 din Codul de conduită penală care poate duce la o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la cinci ani.

Polak spune că acuzația este o încălcare clară a convenției europene privind drepturile omului care protejează discursul politic.
Atacul va ridica noi întrebări cu privire la intenția declarată a Serbiei de a adera la UE și va alimenta temerile legate de relațiile sale cu țările vecine, inclusiv Kosovo. Vine pe fondul acuzațiilor că alegerile recente au fost trucate în favoarea SNS al președintelui Aleksandar Vučić, o acuzație negată de Vučić.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`