Preşedintele libian Muammar Gaddafi a apărut luni noapte la televiziunea de stat din Libia pentru a infirma zvonurile conform cărora ar fi fugit din țară. „Vreau să arăt că sunt în Tripoli și nu în Venezuela. Nu vă încredeți în posturile de televiziune ce apațin unor vagabonzi„, a spus Gaddafi. Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, declara anterior că liderul libian ar fi fugit în Venezuela.
În scurta apariţie televizată, liderul a mai adăugat „am vrut să mă adresez tinerilor din Green Square şi am stat până târziu cu ei, dar a început să plouă. Mulţumim lui Dumnezeu, este un lucru bun”.
Declaraţia lui Gaddafi a fost făcută după ce în capitala Libiei au fost sesizate alte altercaţii între forţele armate şi protestatari.
Canalele arabe Al-Arabiya şi Al-Jazeera au difuzat, luni, ştiri conform cărora dictatorul s-ar fi îndreptat spre Venezuela sau Brazilia. Informaţiile transmise de cele două televiziuni nu au putut fi verificate din surse independente.
Diplomatul libian Hussein Sadiq Al Musrati, care a demisionat în direct la postul Al-Jazeera, a susţinut că fiii lui Gaddafi se bat între ei pentru controlul ţării şi că într-adevăr liderul libian ar fi fugit din ţară. Oficialii de la Caracas au respins, însă, informaţiile conform cărora Muammar Gaddafi s-ar fi refugiat în Venezuela.
Presupusa fugă a lui Gaddafi, aflat printre ultimii dictatori din lume, a venit în contextul efectului de domino produs de “revoluţia iasomiei” din Tunisia al cărei succes a creat un lanţ de proteste în ţări precum Egipt, Yemen, Algeria, Iran sau Bahrain.
Situaţia în zonă devine din ce în ce mai critică după ce şi populaţia din Libia a organizat revolte şi manifestări de stradă împotriva guvernului şi a socialismului islamic impus de Gaddafi. Organizaţia Human Rights Watch a menţionat că protestele care au cuprins capitala Tripoli au cauzat moartea a cel puţin 233 de persoane.
Fiul liderului libian Muammar Gaddafi, Saif al-Islam a declarat, luni seară, că raidurile aeriene au bombardat depozitele de muniţii şi nu zonele populate din Tripoli şi Benghazi.
„Informaţiile că armata aeriană a deschis focul asupra protestatarilor adunaţi la Tripoli şi Benghazi sunt false (…) raidurile au vizat depozitele de muniţie, aflate în zone nepopulate”, a declarat Saif al-Islam, citat de Reuters.
În încercarea de a îl convinge pe Gaddafi să părăsească ţara, liderul tribului Al-Zuwayya a ameninţat că va opri exporturile de petrol în reactie la oprimarea protestatarilor.
Muammar Gaddafi a preluat conducerea Libiei in 1969 după o lovitură de stat. După moartea conducătorului gabonez, Omar Bongo în 2009, Gaddafi a devenit cel mai longeviv conducător al unei ţări excluzând monarhii.