Liderul al Qaeda din nordul Africii, ucis după șapte ani de căutări: Abdelmalek Droukdel a fost lichidat într-o operaţiune a forţelor franceze

Liderul al Qaeda din nordul Africii, ucis după șapte ani de căutări: Abdelmalek Droukdel a fost lichidat într-o operaţiune a forţelor franceze
Foto: hepta.ro/ Abaca Press / AA

După şapte ani în care forţele antitero l-au căutat pe Abdelmalek Droukdel, liderul al Qaeda din nordul Africii a fost ucis. Vestea vine de la Florence Parly, ministrul francez al Apărării, care a organizat o operaţiune militară în nordul Republicii Mali, informează Reuters.

Abdelmalek Droukdel, liderul al Qaeda din nordul Africii, ucis în cadrul unei operațiuni a forțelor franceze

”În 3 iunie, forţele armatei franceze, cu sprijinul partenerilor locali, l-au ucis pe emirul al Qaeda în Magrebul Islamic, Abdelmalek Droukdel, şi mai mulţi dintre colaboratorii săi apropiaţi, în cadrul unei operaţiuni desfăşurate în nordul Republicii Mali”, a anunţat ministrul Apărării din Franţa, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Totodată, Florence Parly a reafirmat angajamentul Franţei în lupta împotriva terorismului.

”Continuăm operațiunile împotriva ISIS din Deşertul Sahara, cealaltă amenințare teroristă majoră din regiune”, a spus oficialul de la Paris.

Abdelmalek Droukdel era considerat drept unul dintre cei mai experimentați militanți din zona de nord a Africii. A fost implicat în preluarea zonei de nord a statului Mali de către militanții islamiști.

Abdelmalek Droukdel era căutat de șapte ani

Născut în anii 40, liderul al Qaeda din nordul Africii a luptat și în Afganistan, avându-l ca model pe fostul lider al organizației teroriste din Irak, Abu Musab al-Zarqawi.

Avându-l la conducere, organizația teroristă a comis numeroase atacuri sângeroase. Printre acestea, și cel comis la un hotel din Burkina Faso, soldat cu moartea a 30 de persoane și rănirea altor 150.

Un tribunal algerian l-a condamnat la moarte, în 2012, pe Abdelmalek Droukdel, sub acuzațiile de crimă, apartenenţă la o organizaţie teroristă şi atacuri în care a folosit explozivi. Asta după ce, în anul 2007, acesta a participat la organizarea a trei atacuri cu bombă în Alger, în urma cărora 22 de persoane au fost ucise, iar alte 200, rănite.

La începutul anului 2019 a fost ucis unuldintre cei mai periculoși teroriști Al Qaeda

La începutul anului 2019, președintele american, Donald Trump, anunța lichidareaunuia dintre cei mai periculoși teroriști din lume. Este vorba despre Jamal al-Badawi, teroristul Al Qaeda din spatele atacului cu bombă asupra distrugătorului american USS Cole în 2000.

Badawi a fost ucis într-un atac ţintit asupra sa ce a avut locîn estul capitaleiYemenului, Sanaa.

În 2013, un tribunal american l-a condamnat pe Badawi pentru rolul jucat în atac. Totodată, FBI a oferit o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informaţii care ar putea conduce la arestarea teroristului.

În 2004 a fost condamnat pentru plănuirea şi participarea într-un atac, dar a reuşit să scape din puşcăriadinYemenunde a fost încarcerat, iar după ce s-a predat a fost lăsat liber.

Organizaţia teroristă Al Qaeda a fost înfiinţată în 1988, de milionarul saudit Osama bin Laden, cu scopul de a susţine activităţile extremiste islamice în lume.

Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, ucis în octombrie 2019

Iar în octombrie 2019, liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis în timpul unui raid aerian.

”SUA îl caută pe Baghdadi de mulți ani. Abu Bakr al-baghdadi este mort. Capturarea sau uciderea lui a fost prioritatea administrației mele în ce privește securitatea națională”, a anunțat atunci, Donald Trump.

Raidul a fost derulat de comandourile pentru operaţiuni speciale, iar CIA a oferit asistenţă pentru localizarea liderului ISIS. Teroristul extrem de periculos se ascundea de mai bine de cinci ani.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`