Liderii UE și cei din Turcia participă luni la un summit pe tema gestionării fluxului de refugiați de la granițele Europei

Liderii UE și cei din Turcia participă luni la un summit pe tema gestionării fluxului de refugiați de la granițele Europei
Foto: pressherald.com

Liderii UE și cei ai Turciei vor discuta luni, în cadrul unui summit, despre punerea în aplicare a unui plan de ajutor în valoare de trei miliarde de euro, care are ca scop reducerea numărului de migranți ce se îndreaptă înspre Europa, informează DW.com.

Oficialii UE au promis Turciei încă din luna noiembrie a anului trecut trei miliarde de euro în încercarea de a-i face pe refugiați și pe ceilalți migranți să rămână pe teritoriul turc. Autoritățile de la Ankara au promis că vor gestiona fondurile în așa fel încât migranții să fie împiedicați să ajungă în Europa în mod ilegal, precum și să le ofere acestora stimulente pentru a rămâne în Turcia.

Refugiații sirieni care stau legal în această țară au acces la asistență medicală și educație, însă doar jumătate dintre copiii sirieni merg la școlile turcești.

Până nu demult, refugiații sirieni nu aveau dreptul legal de a lucra în Turcia, însă Guvernul a adoptat noi măsuri privind condițiile în care aceștia pot munci pe teritoriul țării.

Totuși, Zeynep Alemdar, profesor de științe politice și relații internaționale Universitatea Okan din Istanbul, susține că reglementările privind condițiile de muncă sunt prea rigide.

Doar 3% dintre refugiați pot obține de fapt un loc de muncă, a declarat aceasta pentru DW. De asemenea, aceasta a explicat că până acum nu au fost alocate fonduri deoarece comisia mixtă UE-Turcia nu a stabilit cum ar trebui să fie livrați acești bani: direct Turciei sau prin intermediul unui terț, cum ar fi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Totuși, Alemdar a subliniat că în acest context nu este vorba doar despre bani. ”Adevărata afacere pentru Turcia ar fi liberalizarea regimului de vize”, a subliniat aceasta.

Între timp, cel puțin 12.000 de migranți se află la granița eleno-macedoneană, dormind în corturi improvizate și înfruntând temperaturile scăzute în speranța că autoritățile le vor permite să treacă frontiera pentru a-și continua drumul către Europa occidentală.

Peste un milion de migranți au venit în Europa anul trecut, iar 130.000 au ajuns pe teritoriul bătânului continent doar de la începutul lui 2016.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`