Liderii occidentali, reacție comună după legea controversată impusă de China pentru Hong Kong

Liderii occidentali, reacție comună după legea controversată impusă de China pentru Hong Kong
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Edmond So

Liderii occidentali au reacționat după ce China a aprobat, joi, o propunere controversată de a impune o lege de securitate națională pentru Hong Kong, amplificând îngrijorările cu privire la diminuarea libertăților. Legea va ocoli în mod efectiv Legislativul din Hong Kong și ridică îngrijorări cu privire la o încălcare a autonomiei orașului chinez, care a fost promisă sub principiul „o singură țară, două sisteme”.

Decizia Chinei are loc după luni de proteste democratice, care uneori au generat haos și violență, care au zguduit Hong Kongul și au devastat sectoarele cheie din economia sa, inclusiv turismul și comerțul cu amănuntul, scrie cnbc.com.

În prezent, Legea privind securitatea națională impusă în Hong Kong a generat noi proteste violente.

SUA, Marea Britanie, Australia și Canada, mesaj comun după legea controversată impusă în Hong Kong

În acest context, SUA, Marea Britanie, Australia și Canada au transmis un mesaj comun la decizia Chinei. Într-o declarație comună, cele patru țări și-au exprimat „profunda îngrijorare” în ceea ce privește legea propusă de Beijing.

„Hong Kong a înflorit ca un bastion al libertății. Comunitatea internațională are o miză semnificativă și de lungă durată în prosperitatea și stabilitatea Hong Kong-ului ”, se menționează în declarația comună.

„Impunerea directă a legislației privind securitatea națională în Hong Kong de către autoritățile de la Beijing, mai degrabă decât prin instituțiile proprii din Hong Kong, astfel cum este prevăzut la articolul 23 din Legea de bază, ar reduce libertățile oamenilor din Hong Kong.” Legea de bază este mini-constituția din Hong Kong.

Această mișcare va „eroda dramatic autonomia Hong Kong-ului și sistemul care a făcut-o atât de prosperă”, au adăugat guvernele celor patru state.

Declarația comună a subliniat că legea „va exacerba diviziunile profunde existente în societatea din Hong Kong”.

„Reconstruirea încrederii în societatea din Hong Kong, permițând oamenilor din Hong Kong să se bucure de drepturile și libertățile care li s-a promis poate fi singura cale de întoarcere de la tensiunile și tulburările pe care teritoriul le-a văzut în ultimul an”, au adăugat ei.

Marea Britanie ar putea oferi „o cale către cetățenie” pentru deținătorii de pașapoarte britanici din Hong Kong. Deținătorii de pașapoarte, aproximativ 300.000 de locuitori în Hong Kong, pot vizita Marea Britanie până la șase luni fără viză.

Anterior acestei reacții comune, secretarul de stat al SUA,Mike Pompeo, a informat formal Congresul că administrația Trump nu mai vedeHong Kongdrept o regiune autonomă a Chinei, o mișcare care, de facto, pune capăt statutului special oferit de legislația americană

Reacția Germaniei și a UE

Oficialii germani au transmis la rândul lor un mesaj tranșant. „Autonomia Hong Kong-ului nu trebuie subminată”, a declarat ministrul de externe al Germaniei, Heiko Mass, adăugând că a fost o opinie împărtășită de Uniunea Europeană. „Cetățenii din Hong Kong se bucură de libertăți și drepturi, care le sunt acordate prin Legea fundamentală și pe principiul„ o singură țară, două sisteme ”. Ne așteptăm ca legea și ordinea să fie confirmate. ”

Hong Kong, fostă colonie britanică ce a revenit sub controlul chinez în 1997, este o regiune administrativă specială a Chinei. În cadrul sistemului „o singură țară, două sisteme”, orașul primește anumite libertăți pe care cetățenii de pe continent nu le au. Aceasta include puterea de autoguvernare, drepturile electorale limitate și un cadru juridic și economic în mare măsură separat de China continentală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`