Liderii lumii speră la un acord care să ducă la stoparea încălzirii globale. Iohannis: România consideră că schimbările climatice necesită acțiuni comune (VIDEO)

Publicat: 30 11. 2015, 19:03

Viitorul planetei se decide în aceste zile la Paris, acolo unde liderii mondiali speră să semneze un acord care să ducă la stoparea încălzirii globale. În capitala Franţei, preşedintele Klaus Iohannis a cerut un acord corect şi eficient în vederea combaterii schimbărilor climatice, informează B1 TV. Conferinţa ONU a început cu un avertisment al preşedintelui Franţei, care a declarat că liderii mondiali trebuie să rezolve problema, altfel există riscul apariţiei războaielor şi a foametei. Discuţiile au fost precedate însă de proteste violente. Peste 300 de oameni au fost arestați, după ce s-au îmbrâncit cu forţele de ordine în Place de la Republique.

”România consideră că schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru noi toţi şi necesită acţiuni comune. România consideră că această conferinţă de la Paris trebuie să furnizeze un acord total, corect şi eficient”, a susținut Klaus Iohannis.

În schimb, preşedintele Franţei a lansat un avertisment în deschiderea Conferinței ONU pe teme climatice: ”Vor exista conflicte ca urmare a încălzirii globale. Vor exista valuri migraţioniste care vor crea mai mulţi refugiaţi decât războaiele din trecut”.

Rând pe rând, liderii mondiali au subliniat importanţa întrunirii de la Paris. 150 de oficiali participă la eveniment.

”Abilitatea noastră de a combate cu succes problemele legate de schimbările climatice va determina calitatea vieţii pentru toţi oamenii de pe planetă, creşterea economică şi dezvoltarea sociabilă durabilă”, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

”Trebuie să stabilim cadrul unui acord obligatoriu al Naţiunilor Unite şi mai avem nevoie de mecanisme obligatorii de evaluare”, a susținut cancelarul german Angela Merkel.

Aproape 200 de negociatori vor încerca sa gasească soluții pentru reducerea gazelor cu efect de seră care amenință populația din întreaga lume. Principalul obiectiv al summit-ului este semnarea unui tratat care să ducă la limitarea încălzirii globale, până la sfârșitul acestui secol, la doar două grade Celsius peste nivelul de dinaintea industrializării.

”Din partea noastră, America e în grafic pentru a-şi atinge obiectivul privind emisiile pe care l-a stabilit în urmă cu şase ani, la Copenhaga. Ne vom reduce emisiile de carbon cu 17 la sută faţă de nivelul din 2015 până în 2020”, a susținut preeșdintele american Barack Obama.

Pe lângă discuţiile despre climă, Obama a avut timp şi pentru o întrevedere de jumătate de oră cu Vladimir Putin. Discuţia s-a purtat cu uşile închise, dar, potrivit Reuters, Obama i-a transmis omologului său că preşedintele sirian Bashar al-Assad trebui să plece şi că sancţiunile împotriva Rusiei pot fi ridicate dacă Moscova respectă acordul de la Minsk prinvind Ucraina.

Între timp, Washingtonul a dat asigurari ca doua dintre ţările cu un nivel uriaş de poluare, China şi Brazilia, vor semna acordul privind reducerea poluării.

De altfel, capitala Chinei, Beijing, a decretat alerta portocalie de poluare. Au fost închise autostrăzile, suspendate lucrările de construcție, iar locuitorii au fost avertizați să stea în casă.
Conferinţa de la Paris a fost precedată de lupte violente de stradă.

Deşi inițial miile de oameni formaseră un lanț uman pentru o manifestare paşnică în la Place de la Republique, 200 de activişti de mediu s-au desprins din grupul de demonstranți şi au început să arunce cu pietre în forțele de ordine franceze.

La rândul lor, poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene, iar totul a degenerat într-o bătaie care s-a lăsat cu arestarea a peste 300 de apărători ai mediului.

Înainte de aceste ciocniri, un alt protest inedit a avut loc. Interdicţiile impuse de autorităţi au făcut ca oamenii să îşi scoată doar pantofii în stradă. Peste 20.000 de perechi de încălţăminte au fost așezate în Place de la Republique.

Iohannis cere acord eficient în lupta cu încălzirea globală

#DIRECT_ONE_b1p5zb#