Liderii Alianței Nord-Atlantice rămân uniți în a proteja întregul teritoriu aliat. Klaus Iohannis: E importantă accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România

Liderii Alianței Nord-Atlantice rămân uniți în a proteja întregul teritoriu aliat. Klaus Iohannis: E importantă accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și Președintele României, Klaus Iohannis, au vizitat împreună Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pe 11 februarie 2022. Foto: Facebook

Actualul context grav de securitate demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării – de o manieră coerentă și unitară – a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, a reiterat Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice.

„Liderii NATO au subliniat că rămân uniți în a proteja întreg teritoriul aliat”, spune Administrația Prezidențială

Reuniunea s-a desfășurat în format virtual și a fost convocată ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a creșterii semnificative a riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, a explicat Administrația Prezidențială.

La eveniment au mai luat parte președintele finlandez Sauli Niinisto, premierul suedez Magdalena Andersson, dar și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Discuțiile s-au referit la impactul amplu pe care îl are criza actuală asupra situației de securitate pe Flancul Estic NATO, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. Cu ocazia evenimentului, liderii aliați au vorbit despre poziționarea și răspunsul NATO la această agresiune, considerată cea mai gravă amenințare la adresa securității europene din ultimele decenii, inclusiv din perspectiva consolidării posturii aliate de descurajare și apărare. A fost adoptată o Declarație a Summitului, a precizat Administrația Prezidențială.

„Președintele României a subliniat, în intervenția sa că, în acest moment, afirmarea clară și fără echivoc a sarcinii fundamentale a NATO, de apărare colectivă, reprezintă un mesaj puternic al unității și solidarității aliate. Președintele Klaus Iohannis a menționat, în acest sens, și coordonarea eficientă realizată în cadrul Summitului Formatului B9, găzduit chiar înainte de reuniunea NATO de către România și Polonia. Președintele României a condamnat în mod ferm invazia militară neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei, arătând că aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, un act de agresiune împotriva unui stat suveran și independent. A reiterat necesitatea ca răspunsul comunității euroatlantice să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

România sprijină suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate, a reafirmat Klaus Iohannis.

„Președintele Klaus Iohannis a reiterat că actualul context grav de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră. Președintele României a reiterat și importanța consolidării securității cibernetice”, se mai arată în același comunicat.

Klaus Iohannis „s-a referit la importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România”

Președintele României a mulțumit tuturor aliaților pentru deciziile luate de a trimite trupe și echipamente militare în țara noastră.

„Totodată, șeful statului s-a referit la importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, și cu această ocazie, sprijinul care trebuie acordat și Republicii Moldova și Georgiei, afectate de această situație de securitate”, mai spune Administrația Prezidențială.

Invazia rusească a fost condamnată în cei mai fermi termeni.

„În cadrul Summitului, liderii aliați au condamnat, în cei mai fermi termeni, invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia. Aceștia au solicitat încetarea imediată a asaltului militar și retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei și au afirmat că Rusia poartă toată responsabilitatea acestui conflict, respingând calea diplomației și a dialogului oferită în mod repetat de către NATO și aliați. De asemenea, au subliniat că atacul neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva unui stat suveran, independent și pașnic a încălcat prevederile dreptului internațional și principiile Cartei ONU”, potrivit aceleiași surse.

Alianța Nord-Atlantică este pe deplin solidară cu Ucraina, autoritățile ucrainene și curajosul popor ucrainean, au reafirmat liderii aliați.

„De asemenea, șefii de stat și de guvern participanți au reiterat angajamentul Alianței Nord-Atlantice pentru principiile securității europene, inclusiv al celui prin care fiecare națiune are dreptul de a își alege aranjamentele de securitate la care să fie parte. Liderii aliați au precizat că vor continua să acorde tot sprijinul politic și practic Ucrainei. În lumina acțiunilor Rusiei, NATO va trage concluziile necesare pentru adaptarea posturii de descurajare și apărare. Aliații au avut consultări în cadrul articolului 4 din Tratatul de la Washington, iar Alianța Nord-Atlantică va continua să adopte toate deciziile și măsurile solicitate pentru a asigura securitatea și apărarea tuturor statelor aliate”, a continuat Administrația Prezidențială.

Potrivit instituției, „liderii NATO au subliniat că rămân uniți în a proteja întreg teritoriul aliat și au precizat că angajamentul care decurge din Articolul 5 din Tratatul de la Washington rămâne unul extrem de solid”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)