Libia: Un nou armistițiu al forțelor lui Gaddafi

Publicat: 20 03. 2011, 16:49
Regimul Gaddafi a anunţat duminică un nou armistiţiu, începând cu ora 19.00 GMT (21.00 ora României), ca răspuns la apelul inițiat sâmbătă de Uniunea Africană de "încetare imediată a ostilităţilor",...

Regimul Gaddafi a anunţat duminică un nou armistiţiu, începând cu ora 19.00 GMT (21.00 ora României), ca răspuns la apelul inițiat sâmbătă de Uniunea Africană de „încetare imediată a ostilităţilor”, informează un purtător de cuvânt al armatei, citat de AFP .

„În semn de respect faţă de comunicatul publicat de Uniunea Africană sâmbătă, la Nouakchott, şi de rezoluţiile 1.970 şi 1.973 ale ONU, comandamentul forţelor armate a dat ordine să se înceteze focul începând de duminică, ora 21.00” (21.00 ora României), a declarat purtătorul de cuvânt, Milad Fokehi.

Vineri, forțele de la Tripoli anunțaseră un armistiţiu, pe care însă nu l-au respectat, comunitatea internaţională, lansând, în consecință, primele operaţiuni militare în Libia sâmbătă seara.

Operațiunile aeriene ale coaliției internaționale au continuat în Libia până spre seară,  în încercarea de a opri bombardamentele forțelor pro-Gaddafi, care atacau orașul Misrata cu tancuri, artilerie și tunuri, informează CNN. Acțiunea coaliției a fost inițiată sâmbătă, când o serie de aeronave militare Rafale și Mirage 2000 au început să survoleze teritoriul libian, atacând tancurile blindate ale forțelor lui Gaddafi.

Potrivit şefului Statului Major interarme al Statelor Unite, Michael Mullen, coaliția va ataca liniile de alimentare ale forțelor lui Gaddafi, pentru limitarea capacităţilor de luptă, informează AFP.

În cadrul unei emisiuni transmise de postul de televiziune ABC, Mullen a declarat că prima etapă a atacurilor aeriene desfăşurate împotriva Libiei este „un succes”, permițând instaurarea unei zone de interdicţie aeriană.

Forțele loiale liderului libian au început bombardamentele asupra orașului Misrata în jurul orei 15.00, folosind tancuri și tunuri, însă rebelii din oraș au ripostat.

Potrivit unui purtător de cuvânt al rebelilor din Misrata, citat de BBC News Online, situația din oraș este “îngrozitoare”, adăugînd că „Misrata este rasă de pe faţa pământului chiar acum”, centrul oraşului fiind distrus aproape în totalitate.

Tancurile lui Gaddafi au făcut numeroase victime
în rândul civililor după ce au pătruns în centrul oraşului, unde a avut loc un adevărat masacru, 40 de civili fiind răniţi şi alţi 10 ucişi.

Vezi aici declaraţiile lui Muammar Gaddafi despre intervenţia în Libia

În jurul orei 14.30, 19 avioanele militare, dintre care trei bombardiere invizibile pe radar B2 au atacat o serie de obiective militare din Libia, printre care sisteme de apărare antiaeriană ori poligoane.

Raidurile aeriene au fost conduse de „trei B2 ale forţelor aeriene americane, precum şi de F-15 şi F-16 ale forţelor aeriene şi de un avion AV8-B al Marinei”, potrivit purtătorului de cuvânt al US Africa Command la Stuttgart. Nicio aeronavă a forţelor americane nu a fost atinsă de forţele lui Gaddafi.

Zeci ce aeronave militare, pregătite să decoleze spre Libia

Aeronavele Emiratelor Arabe Unite (EAU) sunt aşteptate duminică la baza aeriană Decimomannu din Sardinia, pentru a participa la operaţiunea „Odyssey Dawn”, potrivit agenţiei italiane Ansa.

La această baza au sosit încă de sâmbătă seara patru avioane de tip F-18 ale forţelor aeriene spaniole, din cadrul Grupului 47 Torrejon.

Mişcări de avioane au avut loc încă de sâmbătă, în mai multe baze aeriene din nordul şi din sudul Italiei, puse la dispoziţie de către Roma.

Trei avioane-radar, de tip AWACS au fost staţionate la Trapani, în vestul Siciliei, unde au fost aduse avioane de tip Tornado ECR italiene, specializate în distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană şi a radarelor, dar şi avioane de tip Tornado IDS, de atac şi avioane de vânătoare, de tip Eurofighter, de la Grosetto.

În plus, şase avioane de tip F-16 daneze au sosit, sâmbătă, la baza Sigonella (sud-estul Siciliei), dar şi avioane americane, la baza de la Aviano (Veneţia, nord). De asemenea, la baza siciliană Trapani, se află şi opt avioane canadiene.

Pe de altă parte, Turcia a anunţat că îşi oferă „contribuţia” în vederea soluţionării crizei libiene, cu „respectarea securităţii poporului libian”, a precizat Ministerul turc al Afacerilor Externe, într-un comunicat, difuzat sâmbătă seara târziu.

De asemenea, şase avioane de vânătoare daneze F-16 au ajuns sâmbătă la baza siciliană Sigonella şi sunt pregătite să decoleze, a declarat duminică locotenent-colonelul Rocco Massimo Zafarana, citat de agenţia italiană Ansa, relatează AFP.

Zeci de tancuri ale lui Muammar Gaddafi au fost distruse duminică dimineaţă în atacurile aeriene de la vest de Benghazi, potrivit rebelilor şi jurnaliştilor AFP.

Trei bombardiere americane B-2, invizibile pe radar, au desfăşurat un raid împotriva unei importante baze aeriene libiene, lansând 40 de bombe, a anunţat duminică CBS News.

Sâmbătă, forţele americane şi britanice au lansat primle raiduri aeriene britanice şi tiruri cu rachete de croazieră lansate de pe navele şi submarinele americane din largul Libiei.

Acţiunea coaliţiei internaţionale a fost lansată în cadrul rezoluţiei 1.973 a ONU, care autorizează folosirea forţei pentru protejarea populaţiei libiene.

Libia, a doua zi de război

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf