Libia declară stare de urgență extremă, furtuna Daniel a ucis în mod oficial, 150 de persoane, dar premierul spune că numărul morților depășește 2.000

Libia declară stare de urgență extremă, furtuna Daniel a ucis în mod oficial, 150 de persoane, dar premierul spune că numărul morților depășește 2.000

Deocamdată se știe că cel puțin 150 de persoane au murit după ce o furtună puternică a provocat inundații grave în Libia. Furtuna Daniel a ajuns duminică în țara nord-africană, determinând autoritățile să declare stare de urgență extremă.

Orașul Misrata, din vest, a fost printre cele mai afectate de ploile abundente

Orașele estice Benghazi, Sousse, Derna și Al-Marj au fost afectate de furtuna Daniel. „Cel puțin 150 de oameni au fost uciși în urma inundațiilor și a ploilor torenţiale… în Derna, regiunea Jabal al-Akhdar și suburbiile Al-Marj”, a spus Mohamed Massoud, purtător de cuvânt al administrației din Benghazi din Libia, potrivit agenției de presă franceză AFP.

Șeful secției din Benghazi a rețelei umanitare Semilunii Roșii a declarat că cel puțin 150 de decese au avut loc numai în Derna, potrivit agenției de presă Reuters.

Două baraje din Derna – care găzduiește aproximativ 100.000 de persoane – s-au prăbușit, scufundând o mare parte din zonă și înecând unii rezidenți.

În consecință, autoritățile au declarat portul „oraș dezastru”. La câteva ore după ce guvernul său a dat un bilanț de peste 150 de morți, prim-ministrul Osama Hamad a declarat unui canal de televiziune libian: „Dispăruții sunt în mii, iar morții depășesc 2.000… cartiere întregi din Derna au dispărut, împreună cu locuitorii lor… măturați de apă”.

Alături de zonele din est, orașul de vest Misrata a fost printre cei afectați de inundații. Alături de școli și magazine, patru mari porturi petroliere s-au închis din cauza furtunii.

În timp ce administrația din Benghazi s-a ocupat de chestiuni din estul țării, guvernul rival, recunoscut internațional, din capitala Tripoli, a fost și el implicat.

Prim-ministrul său, Abdulhamid Dbeiba, a declarat duminică că a îndrumat toate agențiile de stat să „abordeze imediat” pagubele și inundații, în timp ce Organizația Națiunile Unite din Libia a declarat că urmărește îndeaproape furtuna și „va oferi asistență urgentă în sprijinul acesteia. a eforturilor de răspuns la nivel local și național”.

Libia a fost împărțită între două administrații rivale din 2014, după uciderea liderului Muammar Gaddafi în 2011.
Ambele guverne au declarat trei zile de doliu. Săptămâna trecută, furtuna Daniel a lovit Grecia, Turcia și Bulgaria, ucigând peste o duzină de oameni.

Egiptul se pregătea luni pentru furtuna Daniel, iar seara, organizația meteorologică a națiunii a declarat că norii de ploaie s-au înmulțit pe coasta de nord-vest.
Oamenii de știință climatologic au avertizat că încălzirea globală înseamnă furtuni mai intense.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”