Libanezii se tem că Hezbollah va lansa un asalt total împotriva Israelului. Libanul „s-ar putea destrăma complet”

Libanezii se tem că Hezbollah va lansa un asalt total împotriva Israelului. Libanul „s-ar putea destrăma complet”
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ilia Yefimovich

Libanezii sunt îngroziți de perspectiva unui război între Hezbollah și Israel care ar putea atrage Libanul într-un conflict catastrofal. În disperare, ei se întreabă cum o națiune atât de des spulberată de conflict – și lovită de o criză economică – riscă din nou să se prăbușească.

Libanul „s-ar putea destrăma complet”

„Oamenii sunt epuizați – nu pot suporta mult mai mult”, a spus Ramad Boukallil, un om de afaceri libanez, care conduce o companie de formare a managerilor. „Libanul se zguduie – am avut patru ani grei cu criza economică, oamenii cu greu se descurcă. Am avut explozia portului, pandemia, o prăbușire financiar”, a adăugat el, citat de Politico.

Principala teamă pentru mulți libanezi este că aceștia ar putea fi în curând al doilea front al războiului Israelului împotriva dușmanilor săi militanti islamiști, după atacul brutal al Hamas împotriva Israelului în urmă cu o săptămână, care a ucis peste 1.300 de oameni.

În timp ce majoritatea ochilor sunt concentrați asupra unui atac terestru de răzbunare așteptat împotriva Hamas în Gaza, forțele israeliene au declarat, de asemenea, o zonă militară închisă de 4 kilometri lățime la granița de sud a Libanului, unde au făcut schimb de focuri cu Hezbollah, un partid politic șiit și un grup militant cu sediul în Liban.

O persoană apropiată a Hezbollah a spus că Înălțimile Golan – ținutul sirian ocupat de Israel în sud-estul Libanului – se transformă într-un punct de foc deosebit de periculos, spunând că Hezbollah a mutat acolo unități de elită în ultimele zile.

Deocamdată, această luptă la graniță pare limitată, dar explozia diplomatică regională a Iranului sporește anxietatea că Teheranul ar putea fi pe cale să-și angajeze mandatarii în Hezbollah în război. Ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat sâmbătă că, dacă Israelul nu își oprește campania militară în Gaza, atunci Hezbollah, un jucător cheie în „axa de rezistență” organizată de Teheran, este „pregătit” și are „degetul pe trăgaci.”

„Există încă o oportunitate de a lucra la o inițiativă [pentru a pune capăt războiului], dar s-ar putea să fie prea târziu mâine”, a declarat Amir-Abdollahian reporterilor, după întâlnirea cu liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Qatar, unde „au fost de acord să continue cooperarea” pentru a atinge obiectivele grupului, potrivit unui comunicat al Hamas.

Guvernul interimar al Libanului nu are puterea de a influența cursul evenimentelor, a recunoscut premierul Najib Mikati. El a declarat vineri unui canal TV intern că Hezbollah nu i-a dat asigurări dacă vor intra sau nu în războiul din Gaza. „Israelul trebuie să nu mai provoace Hezbollah”, a spus Mikati în interviu. „Nu am primit nicio garanție de la nimeni cu privire la [cum ar putea evolua lucrurile] deoarece circumstanțele se schimbă”, a spus el.

Datorită politicii dispersate a Libanului, țara nu a mai avut un guvern pe deplin funcțional din octombrie 2022. Cabinetul s-a întâlnit abia joi pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că luptele la graniță ar putea duce la răspândirea războiului. A condamnat ferm ceea ce a numit „actele criminale comise de inamicul sionist în Gaza”. Miniștrii au declarat ulterior presei că țara va fi distrusă de război. Libanul „s-ar putea destrama complet”, a declarat Amin Salam, ministrul economiei, pentru The National.

Confruntările cu rachete și artilerie de-a lungul graniței cu Liban de când Hamas a lansat atacul terorist asupra Israelului au avut o amploare limitată, dar au ucis șapte persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori