Libanezii atacă băncile din Beirut. Mai multe sedii au fost incendiate de oameni disperați din cauza banilor blocați

Publicat: 16 02. 2023, 15:10
Actualizat: 16 02. 2023, 15:13
Foto: captura video.

În Beirut, capitala Libanului, a avut loc, recent, o serie de violențe în care mai mulți oameni au incendiat sediile unor bănci, au spart geamurile și au dat foc la cauciucuri.

Motivul acestei furii este incapacitatea de a-și retrage economiile din bănci, în urma unei noi prăbușiri a monedei naționale în raport cu dolarul. Unii dintre manifestanți au ajuns chiar să caute locuințele bancherilor pentru a le cere explicații, relatează digi24.

Oamenii atacă unitățile bancare și dau foc la cauciucuri

În cartierul Badaro din Beirut, aproximativ 50 de persoane au vandalizat cel puțin patru bănci și au dat foc la cauciucuri în timpul unei proteste organizate de o asociație a deponenților.

Ulterior, manifestanții s-au adunat în fața casei unui bancher dintr-o suburbie a orașului, conform informațiilor furnizate de sursele media locale, citate de Agerpres.

Criza economică fără precedent din 2019 a condus la o pierdere de peste 95% din valoarea lirei libaneze față de dolarul american. Oamenii nu mai pot avea acces la economiile lor blocate în bănci, care au restricționat retragerile și transferurile de bani.

În 2020, o serie de spargeri comise de clienți care încercau să-și recupereze economiile au determinat băncile să își suspende parțial activitățile timp de câteva săptămâni.

Pe 6 februarie, Asociația Băncilor din Liban a anunțat o grevă a sectorului după ce o instanță a ordonat unei bănci să restituie integral economiile unui client. În prezent, mai funcționează doar bancomatele, iar oamenii sunt nevoiți să aștepte cu orele la cozi pentru a putea retrage doar câteva sute de dolari.

Majoritatea libanezilor au economii în dolari

Majoritatea libanezilor au economii în dolari americani, iar băncile au impus limite stricte pentru retragerea valutelor din 2019, ceea ce face ca mulți oameni să nu aibă acces la propriile economii și să se confrunte cu dificultăți majore în acoperirea cheltuielilor zilnice.

În contextul protestelor, unul dintre manifestanți, Pascal al-Rassi, medic, a declarat că „acum trei ani, ne-au furat banii” și că va continua protestul până când își va recupera banii.

Situația este agravată de criza politică. Asta pentru că parlamentul divizat nu a reușit să aleagă un președinte începând din 1 noiembrie 2021, din cele 11 încercări. Aceasta face ca Libanul să treacă printr-una dintre cele mai grave crize economice din lume din 1850, conform Băncii Mondiale.