Li Keqiang a murit în urma unei crize cardiace, la Shanghai / Fostul premier chinez avea 68 de ani

Publicat: 27 10. 2023, 07:21
Actualizat: 27 10. 2023, 09:25
Sursa foto: CNN

Fostul premier chinez, Li Keqiang, a încetat din viață, vineri, în urma unui atac de cord, la vârsta de 68 de ani. Decesul a survenit la doar zece luni după ce Li s-a retras din funcția de premier,  transmite Reuters.

„Li se afla la Shanghai. Pe 26 octombrie, Li a avut brusc o criză cardiacă şi a decedat la 00:10 pe 27 octombrie (joi 16:10 GMT), după ce toate manevrele de salvare au eşuat. El a murit la vârsta de 68 de ani”, a informat agenţia de presă chineză Xinhua.

Cariera și impactul lui Li Keqiang

Li Keqiang a fost o figură importantă în politica chineză, servind ca premier și șef al Cabinetului chinez sub conducerea lui Xi Jinping timp de zece ani, până la demisia sa în martie. De-a lungul carierei sale, el a fost văzut ca un susținător al unei economii de piață mai liberale, însă a trebuit să se conformeze preferințelor mai centralizate ale lui Xi.

Li Keqiang s-a născut în provincia Anhui din estul Chinei și a experimentat dificultățile unei zone agricole sărace în timpul Revoluției Culturale. Studiind la Universitatea Peking, și-a dezvoltat cunoștințele în economie și drept, precum și relațiile cu susținători ai democrației. El a avansat în Liga Tineretului din cadrul Partidului Comunist și a devenit un adept al reformelor de piață.

Cu toate acestea, cariera sa a fost marcată de perioade dificile, cum ar fi acuzații de reprimare în timpul unui scandal legat de SIDA în provincia Henan și provocările de a revitaliza provincia Liaoning. După ce Xi Jinping a preluat conducerea Partidului în 2012, a eliminat facțiunea Ligii Tineretului.

Ultima sa declarație publică

Ultima sa apariție publică a avut loc în martie, când Li a susținut o conferință de presă, acolo unde a declarat:

„Indiferent de cum se schimbă vânturile și norii internaționali, China își va extinde neabătut deschiderea”, subliniind importanța deschiderii economice. A făcut, de asemenea, aluzie la inegalitatea veniturilor în China, menționând că 600 de milioane de persoane din țară câștigau mai puțin de echivalentul a 140 de dolari pe lună.