Lelia Munteanu explică de ce nu vor să lupte sirienii pentru țara lor: Nu vor să moară pentru Bashar Al-Assad, cel care a tras împotriva propriului popor

Lelia Munteanu explică de ce nu vor să lupte sirienii pentru țara lor: Nu vor să moară pentru Bashar Al-Assad, cel care a tras împotriva propriului popor
Foto: northcountrypublicradio.org

Situația din ce în ce mai tensionată în Orientul Mijlociu a provocat un val mare de migrație în Europa. Totuși, sirieni de rând sunt între ciocan și nicovală. Trebuie să aleagă pentru cine să lupte într-un război susținut și de ruși și de americani.

”Nu vor să moară pentru Bashar Al-Assad, cel care a tras împotriva propriului popor. (Idealul preşedintelui e să se salveze pe sine, chiar dacă mai domneşte astăzi doar peste un sfert din ţară). Nu vor să moară nici în oastea de strânsură a rebelilor. Cu atît mai puţin pentru autointitulatul Stat Islamic.”, scrie Lelia Munteanu pe site-ul Gândul.

Jurnalista precizează că refugiații care au reușit să treacă granițele Siriei, au făcut-o mituind ofițerii din centrele de concetrare. Tot aceasta mai spune că în regiunea Levant, banii pot cumpăra orice: 300 de dolari un document de identitate, 1000 de dolari un drum cu taxiul până-n Liban.

Ținând cont că autoritățile de la Damasc au interzis bărbaților născuți în perioada 1985 – 1991 să părăsească țara, 6.000 de oameni au fost prinși trecând granița ilegal și au fost aruncați în închisorile lui Al-Assad pentru nesupunere civică.

”E greu să urmăreşti pe hartă ostilităţile din Siria, darmite la faţa locului: ruşii au adus întăriri (logistică plus personal) şi luptă alături de Bashar al-Assad împotriva Statului Islamic, americanii şi aliaţii lor luptă împotriva Statului Islamic şi alături de cei care luptă împotriva lui Bashar Al-Assad, turcii – împotriva kurzilor din miliţiile PKK… ”, mai scrie jurnalista.

Lelia Munteanu oferă date despre armata siriană. Potrivit acesteia, de la un număr de 300.000 de mii de soldați în 2011, numărul militarilor sirieni a ajuns, inclusiv din cauza dezărtărilor, la aproximativ 125.000 de oameni. Ei sunt sprijiniți de aproximativ 100.000 de luptători Hezballah, irakieni sprijiniți de iranieni, mercenari siiți din Yemen.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`