Legal, David Cameron poate ignora votul în cazul BREXIT! Marea Britanie, în situaţia României de după referendumul privind reducerea numărul de parlamentari?

Publicat: 24 06. 2016, 10:12
Foto:spectator.co.uk

În noiembrie 2009, românii mergeau la urne și decideau în cadrul unui referendum reducerea numărului de parlamentari la 300. Suntem în 2016 și nu doar că voința cetățenilor a fost ignorată, dar numărul aleșilor a și crescut, ajungând la 588. Același scenariu s-ar putea repeta în Marea Britanie, acolo unde cetățenii tocmai s-au pronunțat pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Jurnaliștii de la The Guardian scriu vineri că rezultatul referendumului privind apartenența la Uniunea Europeană nu este obligatoriu de luat în calcul.

Teoretic, premierul David Cameron ar putea ignora rezultatul votului și contribui la crearea unei majoriotăți parlamentare care să se pronunțe pentru rămânerea în blocul comunitar.

Și asta pentru că Parlamentul britanic este suveran, iar referendumurile, inclusiv cel de joi, nu crează obligații legale pentru acest stat.

Pe de altă parte, Cameron a declarat că, în cazul unui vot favorabil ieșirii din UE, va invoca imediat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care face referire la notificarea formală a oricărei decizii de părăsire a blocului comunitar.