Unele regiuni ale Japoniei arată acum ca după cel de-al Doilea Război Mondial. Singura consolare a poporului japonez este gradul în care umanitatea se poate uni în vremuri de adversitate, precum echipe de britanici curajoşi, care s-au alăturat colegilor din SUA şi salvatorilor, scrie jurnalistul Ed West în The Telegraph.
Solidaritatea pare să fie prezentă în mod special şi în Japonia. Poate că mai impresionantă decât puterea tehnologică a Japoniei, este puterea socială. În urma evenimentelor nefericite prin care poporul nipon a trecut în ultimele zile, oamenii s-au unit, astfel că supermarketurile au redus preţurile, iar vânzătorii ambulanţi oferă băuturi gratis oamenilor nevoiaşi.
Oamenii lucrează împreună pentru a supravieţui, iar cel mai elocvent exemplu este acela că în Japonia nu se fură, deşi casele sunt abandonate, iar maşinile sunt aruncate pe străzi.
Acest lucru este destul de neobişnuit printre culturile din toată lumea, şi cu siguranţă nu este cazul Marii Britanii, unde în timpul inundaţiilor din 2007 din vestul teritoriului, maşinile abandonate erau sparte, iar pachetele gratuite cu sticle de apă se furau.
Şi în Chile au avut loc jafuri, după cutremurul de anul trecut. S-a furat atât de mult încât au fost trimise trupe speciale pentru a ţine sub control situaţia.
De ce unele culturi reacţionează la dezastre prin egoism, pe când japonezii dau dovadă de altruism chiar şi în momente de criză?