Direcția Generală de Securitate Internă a Franței (DGSI) și omologii ei din alte state europene au descoperit o operațiune de destabilizare orchestrată de Departamentul 5 al serviciului rusesc FSB ce a vizat mai multe țări europene. Serviciile de informații au aflat că operațiuni similare au avut loc și în România, dar nu au reușit să identifice autorii.
La finele lunii octombrie 2023, mai multe grafitti-uri cu Steaua lui David au fost văzute pe ziduri din Paris și din câteva orașe. În acest caz a fost arestat un cuplu de moldoveni prinși în flagrant.
De aici a fost detectată o tentativă de manipulare a opiniei publice franceze în chestiunea războiului dintre Hamasul palestinian și Israel, transmite Le Monde, citată de Rador și G4Media.
O notă de sinteză a DGSI trimisă Ministerului francez al Afacerilor Externe indică faptul că operațiunea „Steaua lui David” a fost condusă de Departamentul 5 al FSB, responsabil cu operațiunile internaționale în cadrul serviciilor de securitate ruse.
Toți cei reținuți au părăsit Franța fără incidente și s-au întors în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din Republica Moldova.
DGSI a mai descoperit că același cuplu, tot în Franța, în perioada 25-30 septembrie 2023, a distribuit pliante cu inscripția „Stop-NATO” și flyere anti-imigrație.
„Sponsorul” acțiunilor era Anatoli Prizenko, un alt moldovean cu domiciliul la Chișinău. Serviciile franceze au reușit să stabilească legătura dintre el și Departamentul 5 al FSB, condus de Serghei Besseda.
Potrivit notei DGSI, departamentul condus de Besseda e responsabil de un plan mai mare de dezinformare menit să divizeze opinia publică și să slăbească guvernele.
Operațiune a început în primăvara anului 2023, în Polonia. Moldovenii, conduși de la distanță de FSB, desfășurau deja acțiuni de dezinformare, supraveghere și sabotaj acolo. În august, indivizii au răspândit apoi sloganuri anti-NATO, sugerând că această mișcare provine din societatea civilă poloneză. Ei au mai folosit pliante și autocolante cu imaginea grupului paramilitar rus Wagner. Justiția poloneză a preluat mai multe dintre aceste cazuri.
În iulie, serviciile de informații spaniole au remarcat mai multe demonstrații pro-ruse și anti-NATO difuzate pe rețelele sociale.
Tot în iulie, în Letonia, au fost organizate mitinguri anti-NATO la instigarea unor activiști calificați drept „pro-ruși” de autoritățile locale.
La începutul lunii octombrie, la München, în cadrul festivalului berii Oktoberfest, patru moldoveni ce făceau parte din aceeași rețea cu cuplul arestat la Paris au distribuit autocolante și pliante anti-NATO.
Serviciile de informații au descoperit că și în România se întreprind operațiuni similare, dar nu au reușit să identifice autorii. De asemenea, FSB desfășoară operațiuni anti-NATO și în Austria.
DGSI franceză și omologii săi din alte țări și-au împărtășit informațiile, „analiza tuturor acestor elemente ducând la Departamentul 5 al FSB”, a susținut un diplomat francez citat de Le Monde. Pe lângă asta, serviciile poloneze cred că și serviciile secrete militare ruse (GRU) ar fi putut gestiona anumite acțiuni de destabilizare.