Ministrul de externe Lazăr Comănescu a declarat joi legat de acordul economic dintre Uniunea Europeană și Canadă că nu este normal ca un partener să aibă abordări diferite între cetățenii europeni și că acest acord va fi "o experiență de care nu se va putea să nu se țină seama" în perspectiva celui care va fi încheiat între SUA și UE.
Lazăr Comănescu a amintit, într-un interviu acordat RFI, că România este, în interiorul Uniunii Europene, unul dintre cei mai puternici susținători ai unui cadru transatlantic solid, întrucât acorduri precum cel cu SUA sau Canada deschid oportunități noi inclusiv pentru economia românească.
"Nu putem gândi o formulă de acord între Uniunea Europeană, pe de o parte, deci și România, și Canada pe de altă parte în care de acest principiu al circulației libere să beneficieze doar o parte din cetățenii Uniunii Europene. Ar însemna să fie o discriminare, ar însemna că în cazul cetățenilor români, respectiv bulgari, să acceptăm intrarea în vigoare a unui acord care discriminează. (…) Acesta este elementul esențial pentru care am discutat și discutăm în continuare cu partenerii noștri canadieni și (…) eu cred că avem motive să fim optimiști că până la urmă se va găsi o formulă prin care acest element de maximă importanță pentru România să își poată găsi reflectarea într-o manieră adecvată în ceea ce va constitui compromisul care să ne permită să semnăm și apoi să ratificăm acordul cu Canada", a spus ministrul, potrivit Agerpres.
"Nu putem gândi o formulă de acord între Uniunea Europeană, pe de o parte, deci și România, și Canada pe de altă parte în care de acest principiu al circulației libere să beneficieze doar o parte din cetățenii Uniunii Europene. Ar însemna să fie o discriminare, ar însemna că în cazul cetățenilor români, respectiv bulgari, să acceptăm intrarea în vigoare a unui acord care discriminează. (…) Acesta este elementul esențial pentru care am discutat și discutăm în continuare cu partenerii noștri canadieni și (…) eu cred că avem motive să fim optimiști că până la urmă se va găsi o formulă prin care acest element de maximă importanță pentru România să își poată găsi reflectarea într-o manieră adecvată în ceea ce va constitui compromisul care să ne permită să semnăm și apoi să ratificăm acordul cu Canada", a mai completat Lazăr Comănescu.