Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că există „oportunități” pentru un acord între Rusia și Ucraina și că partenerii occidentali încep să înțeleagă „greşelile grave făcute de-a lungul multor ani”.
Acesta a mai susținut că Rusia dorește să mai dea o șansă diplomației, motiv pentru care se vor relua discuțiile de la Istanbul. Următoarea rundă de negocieri dintre Federația Rusă și Ucraina se va desfășura cu prezență fizică în Turcia, între 28 și 30 martie, a anunțat negociatorul ucrainean David Arakhamia, preluat de G4Media.
Lavrov a susținut că partenerii occidentali înțeleg greșelile făcute de-a lungul anilor, chiar dacă nu o spun cu „voce tare”.
„În orice caz, văd că există oportunităţi pentru un acord, întrucât partenerii noştri occidentali încep să înţeleagă greşelile grave făcute de-a lungul multor ani, deşi poate nu o vor spune cu voce tare, din motive de înţeles”, a afirmat Lavrov într-un interviu pentru mass-media sârbe.
„În prezent ei ne spun: ‘Daţi o şansă diplomaţiei!’. Bineînţeles că vrem să dăm o şansă diplomaţiei, motiv pentru care am convenit să reluăm discuţiile la Istanbul. Dar există multe exemple când colegii noştri occidentali au distrus realizările diplomaţiei”, susţine şeful diplomaţiei ruse.
„Acum nu ne mai putem încrede în ei”, a spus Lavrov.
Ministrul rus de externe a mai adăugat că au fost semnate acorduri destinate să pună capăt războiului din estul Ucrainei.
„Au fost semnate acorduri destinate să pună capăt războiului din estul Ucrainei, deschizând calea pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei prin acordarea unui statut special Donbasului”, a adăugat el.
În legătură cu obiectivele Moscovei la negocieri, acesta a adăugat: „În primul rând încetarea uciderilor de civili în Donbas, care au durat opt ani îndelungaţi, în timp ce întreaga comunitate occidentală progresistă a rămas tăcută, fără a face un singur comentariu critic, în ciuda faptului că vedea bombardamente asupra infrastructurii civile, spitalelor şi locuinţelor”.
„Suntem obligaţi să facem ca Ucraina (…) să nu mai fie o ţară constant militarizată unde se încearcă să fie instalate arme care ameninţă Rusia”, a conchis acesta.