Lavrov, despre britanicii și marocanul condamnați la moarte: „Au comis crime pe teritoriul Republicii Populare Donețk”

Lavrov, despre britanicii și marocanul condamnați la moarte: „Au comis crime pe teritoriul Republicii Populare Donețk”
Lavrov, despre britanicii și marocanul condamnați la moarte. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că britanicii și marocanul condamnați la moarte au comis crime pe teritoriul Republicii Populare Donețk. Cei trei au fost judecați la un tribunal din regiunea separatistă, în baza „legislației” din teritoriu.

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, din Newark, și Shaun Pinner, de 48 de ani, din Watford, au fost condamnați de instanța din Donețk, pe teritoriul controlat de ruși, alături de Saaudun Brahim, sub acuzația de „terorism”, după un proces de câteva zile pe care observatorii l-au numit un „proces dezgustător din epoca sovietică”, menit să imite procesele pentru crime de război împotriva soldaților ruși la Kiev.

Ce spune Lavrov despre procesul celor 3

Ambii britanici au spus că slujesc în marina ucraineană, făcându-i soldați în serviciu activ, care ar fi trebuit să fie protejați de convențiile de la Geneva privind prizonierii de război. Cu toate acestea, mass-media de stat rusă i-a descris drept mercenari, iar instanța i-a condamnat în baza acestui statut.

„În momentul de faţă, procesele pe care le-aţi menţionat se desfăşoară în baza legislaţiei Republicii Populare Doneţk, deoarece crimele în cauză au fost comise pe teritoriul RDP”, a afirmat Serghei Lavrov, potrivit cnbc.com.

Alternativa celor trei: închisoare pe viață

Miercuri, agenția de știri de stat RIA Novosti a distribuit imagini cu bărbații pledând „vinovați” pentru acuzațiile care le-au fost aduse, care includ și terorism, comiterea unei infracțiuni în cadrul unui grup infracțional și preluarea forțată a puterii.

Oficialii pro-ruși au susținut că acțiunile bărbaților au „dus la moartea și rănirea civililor, precum și la deteriorarea infrastructurii civile și sociale”.

Un oficial pro-rus din Donețk a spus că, deși bărbații au pledat vinovați, li s-a dat pedeapsa cu moartea din cauza „principiului de neclintit – justiția”. Procesul a fost făcut cu ușile închise și doar mici fragmente ale procedurilor au fost făcute publice prin mass-media pro-Kremlin.

Un oficial a spus că bărbații vor avea la dispoziție o lună pentru a face apel împotriva sentinței lor și, dacă un recurs este acceptat, ar putea primi o pedeapsă de închisoare pe viață sau 25 de ani după gratii,  în loc de pedeapsa cu moartea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`