Lacuna din acordul privind submarinul nuclear Aukus care permite folosirea uraniului amenință pacea la nivel mondial

Lacuna din acordul privind submarinul nuclear Aukus care permite folosirea uraniului amenință pacea la nivel mondial

Schema care permite prezența materialelor nucleare în submarinele australiene îi îngrijorează pe experți în legătură cu precedentul eliminării garanțiilor.

Dublul standard va afecta autoritatea și eficacitatea sistemului internațional de neproliferare

Joe Biden, Rishi Sunak și Anthony Albanese au dezvăluit detaliile unui plan de dotare a Australiei cu submarine de atac cu propulsie nucleară pentru a contracara ambițiile Chinei în Indo-Pacific.

Se așteaptă ca primele dintre noile nave să fie apte pentru navigație până la sfârșitul anilor 2030, iar Australia să le primească pe ale sale la începutul anilor 2040.

Dimensiunea flotei de submarine nucleare a Marii Britanii s-ar putea dubla conform planurilor Aukus
Aukus: acordul privind submarinele nucleare va costa Australia până la 368 de miliarde de dolari.

Schema Aukus, anunțată la San Diego, reprezintă prima dată când o lacună din Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) din 1968 e folosită pentru a transfera material fisionabil și tehnologie nucleară de la un stat care deține arme nucleare la un stat care nu deține arme nucleare.

Această lacună se numește punctul 14 și permite ca materialul fisionabil utilizat pentru utilizări militare neexplozive, cum ar fi propulsia navală, să fie scutit de inspecțiile și monitorizarea de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, potrivit The Guardian.

Acest lucru îi neliniștește pe experții în controlul armelor, deoarece creează un precedent care ar putea fi folosit de alții pentru a ascunde uraniu puternic îmbogățit sau plutoniu, nucleul unei arme nucleare, de supravegherea internațională.

Marți, misiunea chineză la ONU a acuzat SUA și Marea Britanie de „încălcarea clară a obiectului și scopului TNP”, adăugând că „un astfel de caz de manual de dublu standard va afecta autoritatea și eficacitatea sistemului internațional de neproliferare”.

Există un pericol real și concret că se va crea un precedent

„Planul de cooperare în domeniul submarinelor nucleare publicat astăzi de Aukus este un act flagrant care constituie riscuri grave de proliferare nucleară, subminează sistemul internațional de neproliferare, alimentează cursele înarmărilor și dăunează păcii și stabilității în regiune”, a declarat misiunea.

Premierul japonez Fumio Kishida susține pașii făcuți de Aukus, potrivit Kyodo News. Guvernul a precizat că planul de achiziție de submarine cu propulsie nucleară i-a fost explicat lui Kishida în cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul australian, Anthony Albanese, marți.

James Acton, co-director al programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace a spus: „Cred în continuare că există un pericol real și concret.

Principala problemă cu Aukus a fost întotdeauna precedentul creat, și anume că Australia ar fi prima țară care ar scoate combustibilul nuclear de sub incidența garanțiilor pentru a-l folosi în reactoarele navale”, a adăugat Acton.

„Teama mea nu a fost niciodată că Australia ar folosi în mod abuziv acel combustibil, ci că alte țări ar invoca Aukus ca precedent pentru a scoate combustibilul nuclear de sub incidența garanțiilor.”

AUKUS (Australia, Regatul Unit, Statele Unite) este o alianță militară trilaterală între Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Australia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”