Laburiștii lui Keir Starmer, victorie zdrobitoare în alegerile din Marea Britanie: Stânga se întoarce la guvernare, după 14 ani

Laburiștii lui Keir Starmer, victorie zdrobitoare în alegerile din Marea Britanie: Stânga se întoarce la guvernare, după 14 ani

Keir Starmer va deveni vineri următorul prim-ministru al Marii Britanii, Partidul Laburist pe care îl conduce câștigând o majoritate confortabilă în cadrul alegerilor parlamentare de joi, arată estimările BBC.

Partidul conservator al premierului Rishi Sunak, cea mai slabă performanță electorală din istoria sa

Noul guvern se confruntă cu o serie de provocări dificile, care includ creșterea economică lentă, scăderea nivelului de trai și degradarea serviciilor publice.

Partidul Laburist de centru-stânga e pe cale să obțină 410 din cele 650 de locuri din parlament, potrivit estimărilor BBC, o răsturnare spectaculoasă de situație față de alegerile de acum cinci ani, când a înregistrat cea mai slabă performanță din 1935.

Rezultatul va oferi partidului de stânga o majoritate mai mult decât confortabilă, încheind 14 ani tumultuoși de guvernare conservatoare.
Partidul conservator al premierului Rishi Sunak ar urma să câștige doar 144 de locuri, cea mai slabă performanță electorală din istoria sa, alegătorii pedepsindu-l pentru criza costului vieții și pentru anii de instabilitate și de lupte interne care au adus în fruntea guvernului cinci prim-miniștri diferiți de la votul pentru Brexit din 2016.

Rezultatele alegerilor, estimate de BBC, mai arată că liberal-democrații de centru ar urma să obțină 58 de locuri, în timp ce partidul populist de dreapta Reform UK, condus de Nigel Farage, militant pentru Brexit, ar urma să câștige 4 locuri – mai puțin față de cele 13 indicate de exit-poll.

Starmer va veni la putere într-un moment dificil pentru țară

„În seara aceasta, oamenii de aici și din întreaga țară au vorbit și sunt pregătiți pentru schimbare, pentru a pune capăt politicii spectacolului, pentru a reveni la politică ca serviciu public”, a declarat Starmer după ce și-a câștigat propriul mandat în Londra.

„Schimbarea începe chiar aici. Pentru că aceasta este democrația voastră, comunitatea voastră și viitorul vostru. Ați votat. Acum este timpul ca noi să ne facem treaba”, a spus el.

Starmer va veni la putere într-un moment dificil pentru țară și are în față o lungă listă de provocări, de la o economie lentă la servicii publice tot mai degradate și la scăderea nivelului de trai – toate, motive care au contribuit la înfrângerea conservatorilor.

Premierul Rishi Runak a declarat vineri dimineață că l-a sunat pe Keir Starmer pentru a-l felicita pentru victorie. El a admis „o noapte dificilă” pentru partid li a subliniat că alegătorii au oferit un verdict care dă de gândit conservatorilor.

Vestea bună pentru Sunak este că el și-a câștigat totuși mandatul de parlamentar – sondajele sugerând anterior că este aproape de a pierde.
Sunak a uimit scena politică și țara prin convocarea alegerilor mai devreme decât era necesar, în condițiile în care conservatorii erau cotați cu șanse foarte mici în sondajele de opinie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)