La două zile de la ‘eșecul’ întâlnirii Trump-Kim Jong-un, SUA ia o decizie FAVORABILĂ Coreei de Nord

La două zile de la 'eșecul' întâlnirii Trump-Kim Jong-un, SUA ia o decizie FAVORABILĂ Coreei de Nord
sursă foto: HuffPost

Coreea de Sud şi Statele Unite au precizat că nu vor mai susţine exerciţiile militare comune care de-a lungul timpului au dus la tensiuni cu Coreea de Nord, se arată într-un comunicat al Departamentului de Apărare american, de sâmbătă.

Astfel, exerciţiile „Key Resolve” şi „Foal Eagle” – două dintre cele mai ample exerciţii din lume – au fost anulate,decizia venind din dorinţa de a „susţine eforturile diplomatice de realizare a denuclearizare completă a Peninsulei Coreene într-un mod final şi ferificabil”.

Preşedintele american Donald Trump a anulat şi în 2018 o serie de exerciţii militare cu Coreea de Sud, pe acelaşi motiv.

Foto: Distrugătoare americane şi sud-coreene în timpul exerciţiului „Foal Eagle” din 2013 (sursă foto: hepta.ro)

În ce context a fost luată decizia

Decizia Departamentului de Apărare vine la doar două zile după ce summit-ul Trump – Kim Jong-un a fost întrerupt brusc de către preşedintele american.

La capătul celei de a doua întâlniri cu liderul nord-coreean, caracterizatăîn general drept un eşec, Donald Trump declarase că: „Uneori trebuie să ieşi din întâlnire. Ocazia asta a fost una dintre acele ocazii”.

Donald Trump a mai precizatşi că: „Vrea (Kim Jong-un – n.r.) să se denuclearizeze, doar că vrea să facă asta în zone care sunt mai puţin importante de cele pe care le dorim noi”.

Pe fond însă, dacă summitul ar fi fost, într-adevăr, un eşec, atunci este puţin probabil că exerciţiile comune cu Coreea de Sud să fie anulate.

De la începutul mandatului său, preşedintele Donald Trump s-a plâns şi de costurile ridicate ale exerciţiilor. Cu toate acestea, a exclus retrerea celor aproximativ 30.000 de trupe americane staţionate în momentul de fată în Coreea de Sud.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`