Are o vârstă de 83 de ani și a pierdut cea mai mare parte din sprijinul de care se bucura în alți ani, dar fostul premier italian Silvio Berlusconi este în pline negocieri politice pentru a-și plasa partidul de centru-dreapta Forzza Italia înapoi în guvern, iar mișcarea ar putea avea rezultatul scontat chiar în septembrie, spun surse citate de Reuters.
Premier al Italiei în patru rânduri, Silvio Berlusconi dorește să exploateze diviziunile din coaliția de guvernământ cu privire la relansarea economică a țării. Partidul Democrat de centru-stânga dorește să folosească Mecanismul European de Stabilitate (MES) – așa-zisul fond permanent de salvare a țărilor din zona euro – pentru a revitaliza un sistem zguduit puternic de pandemia de coronavirus, în timp ce partenerii de la Mișcarea 5 Stele nu sunt de acord cu propunerea, despre care susțin că ar împinge statul italian spre austeritate.
Problema a aprins spiritele în interiorul coaliției, iar o sursă din Mișcarea 5 Stele susține că guvernul ar putea să nu supraviețuiască unei eventuale moțiuni de cenzură, ce ar putea fi votată în septembrie.
„Atunci când se va întâmpla (n.r. – căderea guvernului Giuseppe Conte), va exista o tentativă de formare a unei noi majorități, iar diviziunile din interiorul Mișcării 5 Stele, dintre cei care doresc să rămână în guvern și cei care nu, vor fi scoase în lumină”, spune o sursă din Mișcarea 5 Stele.
Cu o economie dezechilibrată de pandemia de coronavirus și restricțiile sale specifice, MES nu este singura problemă dintre partenerii de coaliție, care adesea intră în conflict pe un spectru larg de chestiuni – de la reforme în justiție și până la sectorul licitațiilor publice.
Aliații de dreapta ai lui Silvio Berlusconi, Liga și Frații Italiei, împărtășesc viziunea Mișcării 5 Stele cu privire la MES, dar fostul premier s-a delimitat de această poziție și s-a aliniat Partidului Democrat.
„Vom vota în favoarea MES, dat fiindcă este un lucru bun pentru Italia”, a afirmat Silvio Berlusconi, miercuri, pentru cotidianul Corriere della Serra, ocazie cu care a ținut să precizeze că poziția sa nu are la bază motivații politice.
În acest context politic extrem de complicat, un astfel de scenariu ar putea pava drumul către un guvern de coaliție coagulat în jurul Partidului Democrat și Forzza Italia.
De altfel, Partidul Democrat a și anunțat că vrea să demareze discuțiile cu Forzza Italia, în numele unui angajament comun față de UE. Fostul lider de centru-stânga Romano Prodi, care și-a învins rivalul în două runde de alegeri naționale, a afirmat miercuri că aducerea lui Berlusconi – care în trecut a avut chiar și probleme cu legea -la guvernare nu ar trebui privită în niciun caz ca un „taboo”.