Nicolas Maduro, președintele învestit la 10 ianuarie din Venezuela, a afirmat, miercuri, că este pregătit să negocieze cu opoziția și a deschis o portiță pentru posibilitatea ca alte state să medieze discuțiile, transmite RIA preluată de Reuters.
„Sunt gata să ma așez la masa negocierilor cu opoziția, astfel încât să purtăm o discuție în interesul Venezuelei, în numele păcii și al viitorului național. Există mai multe Guverne și organizații globale, care își arată sincera îngrijorare față de ceea ce se întâmplă în Venezuela, făcând apel la dialog”, a spus Nicolas Maduro, fiind întrebat dacă ar fi dispus să lase și state terțe la discuțiile dintre el și opoziție.
Agenția rusă a lansat această informație pe fondul unei lupte tot mai crâncene în Venezuela, acolo unde Guvernul Maduro ar pregăti o investigație, ce ar putea conduce la arestarea lui Juan Guaido, președintele autoproclamat al statului latinoamerican.
Venezuela, un stat latinoamerican măcinat din punct de vedere economic, se afundă într-o criză acută, în condițiile în care s-a scindat în două, creionând două tabere cu implicații globale. Dacă SUA, Canada și câteva state din UE și-au manifestat susținerea față de liderul opoziției, Rusia, China, Iran și armata sunt în tabăra Maduro.
„Putin ne oferă ajutorul său pe toate nivelurile, și l-am primit cu mare plăcere și multă recunoștință”, a spus Maduro, potrivit Reuters.
Reuters nota anterior că, pentru Rusia, criza din Venezuela este o adevărată problemă geostrategică, în condițiile în care statul euroasiatic este un creditor important pentru țara latinoamericană.
De partea cealaltă, SUA sunt principalul susținător al lui Juan Guaido, cerând comunității internaționale să-l recunoască drept președinte interimar, până la organizarea de alegeri libere. Ba mai mult, americanii au impus sancțiuni covârșitoare asupra companiei petroliere de stat din Venezuela, încercând să copleșească economic Guvernul Maduro. Ba mai mult, șeful diplomației americane a promis un ajutor umanitar de 20 de milioane de dolari pentru poporul venezuelean, dacă armata va trece de partea „președintelui legitim”.
Uniunea Europeană, prin vocea principalului diplomat, Federica Mogherini, i-a dat un ultimatum lui Maduro să organizeze alegeri libere. Acesta expiră duminică, dar liderul autoritar de la Caracas a anunțat deja că refuză o astfel de propunere, spunând că cine vrea alegeri libere trebuie să aștepte până în anul 2025. În orice caz, mai multe voci din UE au anunțat deja că sunt în tabăra Guaido, precum Spania sau politicieni de rang înalt din Marea Britanie și Franța.