Kremlinul pare să fi luat controlul direct asupra grupului Wagner, după luni de lupte interioare între oficialii apărării și grupul militar privat.
Ministrul adjunct al Apărării Nikolai Pankov a declarat sâmbătă că „formațiunilor de voluntari” li se va cere să semneze contracte direct cu Ministerul Apărării. Declarația formulată vag se crede că vizează grupul, potrivit BBC.
Dar într-o declarație furioasă duminică, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că forțele sale vor boicota contractele.
Gruparea militară privată a jucat un rol major în războiul din Ucraina, luptând de partea forțelor ruse.
Dar Prigojin, despre care se spune că are ambiții politice proprii, a fost implicat de luni de zile într-o dispută publică cu ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful militar Valery Gerasimov.
El a acuzat în mod repetat pe cei doi de incompetență și de aprovizionare insuficientă deliberată a unităților Wagner care luptă în Ucraina.
„Wagner nu va semna niciun contract cu Shoigu”, a spus Prigojin ca răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la anunțul ministerului apărării. „Shoigu nu poate gestiona corect formația militară”.
El a insistat că grupul său este bine integrat cu armata rusă, dar a spus că eficiența acestuia va fi afectată dacă trebuie să se prezinte la ministrul apărării.
În timp ce anunțul de sâmbătă nu a făcut referire directă la Wagner sau la alte grupuri paramilitare, presa rusă a sugerat că noile contracte au fost o mișcare de a aduce pe Prigojin și forțele sale sub control.
Însă ministerul apărării a spus că mișcarea a fost concepută pentru a „crește eficacitatea” unităților ruse care luptă în Ucraina.
„Acest lucru va oferi formațiunilor de voluntari statutul juridic necesar, va crea abordări comune pentru organizarea sprijinului cuprinzător și îndeplinirea sarcinilor lor”, a spus ministerul într-un comunicat, adăugând că contractele trebuie semnate până la 1 iulie.
Tensiunile de lungă durată dintre Grupul Wagner și armată s-au amplificat în ultimele săptămâni.
Săptămâna trecută, grupul a răpit un comandant superior al armatei din prima linie, Lt Col Roman Venevitin, după ce l-a acuzat că a deschis focul asupra unui vehicul Wagner lângă Bakhmut.
Lt-colonelul Venevitin a fost ulterior eliberat, iar într-un videoclip distribuit de bloggerii militari ruși, el a acuzat grupul că a alimentat „anarhia” pe linia frontului Rusiei prin furtul de arme, forțând soldații mobilizați să semneze contracte cu grupul și încercarea de a stoarce arme de la ministerul apărării.
Prigojin a numit comentariile – care păreau a fi citite dintr-un scenariu – „prostii absolut totale”.
El a sugerat, de asemenea, că este gata să-și desfășoare trupele pe pământ rusesc, spunând pe Telegram că Wagner este gata să lupte împotriva forțelor paramilitare din regiunea Belgorod.
În decembrie, SUA a estimat că Wagner avea aproximativ 50.000 de soldați care luptă în Ucraina.
Și grupul de mercenari a devenit din ce în ce mai mult un instrument al puterii de stat ruse în întreaga lume. În prezent, se crede că trupele sale au fost desfășurate în Mali, Republica Centrafricană, Sudan și Libia.