Kremlinul susține că Rusia și SUA discută despre repornirea livrărilor de gaze prin conductele Nord Stream
:format(webp):quality(80)/http://www.b1tv.ro/wp-content/uploads/2025/02/trump-vladimir-putin-1620x1080.jpg)
Washingtonul și Moscova sunt în discuții pentru a revigora gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în timp ce Kremlinul concurează să-și recapete un loc în Europa pe fondul perspectivei încetării focului în Ucraina, potrivit Politico.
Conductele Nord Stream, care transportau anterior gaze din Rusia în Germania prin conducte Marea Baltică au fost aruncate în aer într-un aparent act de sabotaj la sfârșitul anului 2022.
„Se vorbește despre Nord Streams”, a declarat Lavrov miercuri postului de televiziune Channel One controlat de statul rus. „Probabil va fi interesant dacă americanii își folosesc influența asupra Europei și o forțează să nu refuze gazul rusesc”.
Înainte de invazia totală a Ucrainei, Moscova a furnizat 40% din importurile de gaze ale UE, permițându-i să exercite o influență vastă asupra aprovizionării cu energie a blocului. Deși UE a redus de atunci această dependență cu aproximativ două treimi, problema rămâne un punct dureros pentru Ucraina, deoarece achizițiile de petrol și gaze rămân un element cheie de salvare pentru mașina de război a Rusiei.
Comentariile lui Lavrov vin după ce Financial Times a raportat la începutul acestei luni că Moscova a înrolat un prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin pentru a reporni aprovizionarea cu gaz către Europa prin Nord Stream, cu sprijinul investitorilor americani.
Lavrov a confirmat că există „interes pentru restabilirea aprovizionării normale cu energie în Europa”, în timp ce a recunoscut „oameni precum… [președintele Comisiei Europene] Ursula von der Leyen… spun că nu vor permite niciodată restabilirea Nord Streams”. Acești oameni, a adăugat el, „fie sunt bolnavi, fie sinugigași”.
Rapoartele au legat misterioasele explozii submarine din 2022 de cetățeni ucraineni, deși dosarul penal este în desfășurare. Moscova a negat implicarea și a acuzat SUA și Regatul Unit că se află în spatele exploziilor. Doar una dintre cele patru conducte, care împreună ar putea acoperi teoretic 30% din cererea anuală de gaze a UE, rămâne intactă.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze. Săptămâna trecută, șeful UE pentru energie, Dan Jørgensen, a insistat că Bruxelles-ul nu urmărește o revenire la importurile rusești.