Kremlinul respinge speculațiile cum că Vladimir Putin ar urma să declare război Ucrainei pe 9 mai: „Este un nonsens”
Kremlinul a respins miercuri speculațiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar fi plănuit să declare război Ucrainei și să instituie o mobilizare națională pe 9 mai, data la care Federația Rusă aniversează victoria împotriva Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, transmite Reuters.
Până acum, Vladimir Putin a descris acțiunile Federației Ruse în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, nu un război, însă diverși politicieni occidentali și chiar și o serie de analiști ruși au speculat că liderul rus ar pregăti un anunț major pentru data de 9 mai, cu o gamă largă de scenarii vehiculate – de la declararea oficială a războiului și până la proclamarea victoriei.
„Este un nonsens”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Întrebat despre posibilitatea ca Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe data de 9 mai, reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: „Nu există nicio șansă. Este un nonsens”.
Potrivit oficialului rus, oamenii nu ar trebui să ia în seamă nici speculațiile legate de o eventuală mobilizare națională.
„Nu este adevărat. Este un nonsens”, a mai spus Peskov în dialogul cu reporterii.
Celebrată anual la 9 mai, „Ziua Victoriei” reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente naționale din Federația Rusă, fiind momentul în care rușii comemorează sacrificiul enorm pe care l-au făcut sovieticii pentru a învinge Germania nazistă în ceea ce partea rusă numește „Marele Război Patriotic”, mai scrie Reuters.
Se estimează că în luptele dintre 1941 și 1945 au fost uciși 27 de milioane de cetățeni sovietici.
Tradițional, Vladimir Putin folosea „Ziua Victoriei” pentru a trimite „săgeți” către Occident și pentru a arăta puterea forțelor armate ruse.
Invazia lansată de Federația Rusă asupra Ucrainei în 24 februarie a omorât deja mii de persoane și a strămutat câteva milioane, alimentând totodată temerile că ar putea conduce la cea mai gravă confruntare dintre Washington și Moscova după criza rachetelor din Cuba, din 1962.
De altfel, inclusiv șeful Statului Major al SUA, gen. Mark Milley, a spus recent că invazia rusă amenință să submineze pacea și stabilitatea în întreaga lume, nu numai în Europa.