Kremlinul, luat în batjocură: Videoclipurile de propagandă ale lui Putin sunt „ieftine”, „leneșe” și „necalitative”, transmit mai multe grupări de verificare a conținutului online (FOTO, VIDEO)

Kremlinul, luat în batjocură: Videoclipurile de propagandă ale lui Putin sunt „ieftine”, „leneșe” și „necalitative”, transmit mai multe grupări de verificare a conținutului online (FOTO, VIDEO)
Vladimir Putin, în cadrul întâlnirii cu Emmanuel Macron, la Kremlin, februarie 2022/ Foto: Kremlin.ru

În timp ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut săptămâna aceasta două regiuni separatiste ale Ucrainei ca fiind independente, militanții pro-rusi pentru dezinformare online au dezvăluit numeroase imagini și videoclipuri false care înfățișează Ucraina ca agresor. O analiză France 24 arată cât de lipsite de calitate sunt scenariile și montajele agențiilor de informație rusești.

Eforturile lor, adesea crude, au fost imediat demontate de experți și/sau oameni care lucrază în industria de editare video. Dar pentru Moscova, cantitatea trece peste preocupările legate de calitate.

Telegramul este mediul principal de propagandă al serviciilor rusești

Exemplele de dezinformare abundă pe internet: o fotografie cu un presupus vehicul blindat ucrainean pe teritoriul Rusiei, un videoclip cu trupe ucrainene aflate într-o misiune de „invazie” care se infiltrează în Rusia sau un alt clip în care se presupune că „sabotori” ucraineni sau polonezi încearcă să arunce în aer tancuri rusești.

La câteva zile după ce Kremlinul a criticat „isteria” occidentală în legătură cu acumularea militară rusă în jurul Ucrainei, mesajul de la Moscova s-a schimbat în urma deciziei președintelui Vladimir Putin de luni de a recunoaște independența republicilor pro-ruse Donețk și Luhansk, din estul Ucrainei.

Noua narațiune, susținută de o campanie de dezinformare, se concentrează pe prezentarea unei noi „dovezi” a belicosității Kievului (care este în contradicție cu situația de pe teren).

Dezinformarea circulă în grupuri pro-ruse pe serviciul de mesagerie Telegram și este apoi transmisă de organizațiile media de stat și pro-Kremlin.

În ultimele zile, presa de stat rusă a insistat că Putin a ordonat trimiterea trupelor într-o misiune de „menținere a păcii” în estul Ucrainei pentru a preveni ceea ce liderul rus a numit un „genocid” al vorbitorilor de limbă rusă de către guvernul de la Kiev.

O analiză BBC a demontat o zi mai târziu și această acuzație, mai multe informații găsiți aici.

Demontarea propagandei rusești

Cu toate acestea, videoclipurile și imaginile false nu au scăpat de atenția specialiștilor în demontare a propagandei ruse de pe internet.

Videoclipul cu soldații care „vorbesc poloneză” și încearcă să saboteze tancurile rusești a fost disecat, dezvăluindu-se un montaj de părți distincte video și audio, potrivit Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat, un site de investigații cu sediul în Amsterdam, specializat în verificarea și demontarea propagandei.

Unele dintre imagini au fost filmate la începutul lunii februarie, iar editorii Kremlinului au adăugat peste imagini și sunet dintr-un videoclip filmat în timpul unui exercițiu militar finlandez din 2010.

Imaginea unui presupus vehicul blindat ucrainean care se presupune că înaintează pe teritoriul Rusiei a fost, de asemenea, demontată rapid și eficient.

Vehiculul din epoca sovietică din fotografie nici măcar nu aparține arsenalului ucrainean, potrivit anchetatorilor de la Oryx, o platformă open-source specializată în echipamente și tehnologie militară.

„Nici măcar asta nu aveau habar”, a transmis grupul într-o postare pe Twitter.

Mult mai sensibilă pentru anchetatori a fost afirmația, susținută de un videoclip al FSB – unul dintre principalele servicii de informații ale Rusiei – că un obuz tras de pe teritoriul ucrainean a distrus luni un avanpost rus la graniță.

Videoclipul FSB a fost examinat de anchetatorii de la Conflict Intelligence Team (CIT), un grup de specialiști în probleme militare rusești și s-a dovedit a fi tot un fals.

„Cele mai apropiate trupe ucrainene sunt situate la mai bine de 37 de kilometri de zona de impact”, a conform unei postări CIT pe Twitter. Prin urmare, informația transmisă de securitatea rusă nu poate fi reală.

Într-o serie de postări care dezminți sistematic afirmația, CIT a menționat că singurele sisteme de artilerie ucraineană care ar putea trage la o asemenea distanță ar fi a provocat distrugeri mult mai grele decât coliba ​​avariată, prezentată în videoclip.

„Considerăm că acest „incident” este încă unul dintr-un șir de pretexte prost organizate pentru o posibilă operațiune împotriva Ucrainei”, a conchis CIT într-un mesaj postat marți.

Nu a fost prima dată când verificatorii de propagandă au semnalat eforturile Kremlinului.

„Leneși, leneși, leneși, leneși”, i-a batjocorit Aric Toler, cercetător la Bellingcat, care monitorizează dezinformarea „made in Kremlin”, referindu-se la calitatea extrem de slabă a materialelor de dezinformare ale Rusiei.

Separatiștii au creat clipul de anunț al evacuării cu două zile înainte să fie nevoie

Pe rețelele de social media au fost distribuite săptămâna trecută mai multe probe asupra faptului că separatiștii au filmat clipul de anunț al evacuării din Donetsk, cu două zile înainte de publicare, când nu era niciun bombardament, premeditând tensiuni care să ducă la escaladare.

Dovezile care pot fi verificate de oricine are minime cunoștințe de codare a fost filmat chiar pe 16 februarie, data pe care SUA și Marea Britanie au dat-o ca fiind aproape sigură ca fiind cea la care va începe invazia.

Pentru a detensiona situația și a arăta unitate, președintele Vladimir Zelenski anunțase luni că data de 16 februarie va deveni Ziua Unității. În ziua respectivă oamenii s-au adunat în piețele centrale cu steaguri și au dansat pe melodii partiotice.

Doctorul în matematică și programatorul ucrainean Oleksandr Ivanov a făcut un filmuleț în care a demonstrat faptul că separatiștii filmaseră clipul înainte cu două zile.


Alături de clipul video, acesta a scris textul:

„ Fișierul video care anunță evacuarea în regiunea controlată de Rusia din estul Ucrainei a fost creat acum 2 zile, 16 februarie. Videoclipurile au fost postate în Telegram Messenger, (n.r. aplicație) care stochează informații metadata. Pe 16 februarie a fost liniște în Estul Ucrainei.”

„Bombardarea unei părți controlate de Ucraina a Donbasului a început pe 17 februarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`