Rusia a denunțat, astăzi, decizia justiției britanice de a anula refuzul extrădării în Statele Unite a lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, condamnat la închisoare, deoarece se suspectează că a ajutat la o scurgere masivă de documente top-secrete a unor documente ce au în vedere Statele Unite, relatează France Presse, citat de către Agerpres.
„Această decizie ruşinoasă într-un dosar politic împotriva unui jurnalist şi a unei personalităţi publice este o altă ilustrare a viziunii canibale asupra lumii a tandemului anglo-saxon”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.
„Occidentul a sărbătorit cu demnitate Ziua Internaţională a Drepturilor Omului (10 decembrie) şi încheierea ‘Summitului pentru Democraţie”, a subliniat aceasta.
Oficialitățile de la Moscova îi iau în mod repetat apărarea lui Julian Assange, considerat de către aceștia un campion al libertății. La polul opus, Statele Unite îi iau apărarea jurnalistului Aleksei Navalnîi, competitorul direct a lui Vladimir Putin.
Statele Unite îl acuză pe Assange că a difuzat peste 700.000 de documente clasificate drept activități militare și diplomatice secrete, majoritatea dintre acestea având în vedere misiunile SUA din Irak și Afganistan.
În 2016, Wikileaks a ajutat la înfrângerea competitorului lui Donald Trump, Hillary Clinton, după ce echipa Wikileaks a ajutat la publicarea unor e-mailuri piratate.
Acuzat inițial pentru piraterie informatică, Julian Assange a fost inculpat în anul 2019 pentru alte 17 capete de acuzare de justiția americană, conform legii antispionaj. Susținătorii lui Julian Assange afirmând că întemnițarea lui reprezintă un pericol pentru liberatea presei. Statele Unite îl acuză, de asemenea, că a pus în pericol sursele lor, prin publicarea a 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de documente confidenţiale despre activităţile armatei americane în Afganistan și Irak.