Kovesi, audiată în Comisia LIBE: „În toată activitatea mea de procuror am respectat întotdeauna legea. Îndeplinesc toate criteriile pentru funcția de procuror-șef european” (VIDEO)
Fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost audiată marţi în Comisia LIBE din cadrul Parlamentului European în cadrul procedurii privind concursul pentru funcţia de procuror-şef european.
Cu această ocazie, Kovesi a respins toate acuzaţiile ce i se aduc privind activitatea în fruntea DNA şi a subliniat că situaţia tensionată din sistemul de justiţie din România din prezent nu are relevanţă pentru ea.
„În toată activitatea mea de procuror am respectat întotdeauna legea. Trebuie să ne desfășurăm activitatea cu pasiune, dar nu cu patimă. Întotdeauna voi aborda profesional obligațiile care îmi revin. Nu are nicio relevanță pentru mine relațiile de acum din România dintre ministrul Justiției și sistemul juridic”, a afirmat Kovesi la Bruxelles în timpul audierilor.
Aceasta a subliniat că respectă absolut toate criteriile ce îi sunt cerute pentru a îndeplini funcţia de procuror-şef european.
„În momentul depunerii candidaturii am verificat toate criteriile, le îndeplinesc pe toate
Articolul 54 din legea 303/2004 are 4 condiții: vechime de 15 ani, să nu fi colaborat cu serviciile de informații, să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii trei ani și să fi avut calificativul FB la ultimele trei evaluări. Toate aceste condiții le îndeplinesc”, a subliniat Kovesi.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Cât priveşte controversa privind premiile primite, Kovesi a subliniat că nu a primit nicio distincţie de la CIA.
„Sunt premii oferite de o agenție de aplicare a legii, nu CIA, de Secret Service, care protejează demnitarii și moneda națională. În activitatea de procuror DIICOT am investigat foarte multe dosare legate de bancnote false și de criminalitate cibernetică. Pentru modul în care am fost implicată în dezvoltarea posibilităților de anchetare în acest domeniu am fost recompensată cu cele două distincții. Nu am dobândit nicio cetățeni americană, nu am colaborat cu CIA, iar știrile care au apărut sunt neadevărate”, a subliniat fosta şefă a DNA.
Aceasta a respins şi acuzaţiile privind implicarea SRI în dosarele DNA şi cât şi privind rata de achitări mare pe care ar avea-o DNA în mandatul său.
„Am avut un proces pentru afirmații neadevărate într-o emisiune, cu decizie definitivă de afirmații neadevărate, am fost defăimată. Niciodată nu am facătu niciun act pentru a influența, procesele au fost publice, au fost mai multe instanțe care mi-au dat dreptate.
Există un raport al Inspecției Judiciare care spun că judecătorii nu au fost influențați.
Ofițerii SRI nu au administrat probe, nu au participat în procesul penal. Au existat sesizări de la SRI, așa cum e prevăzut în lege. Probele au fost administrate de procurori
Este falsă rata de achitări, în fiecare an procentul a fost între 10 și 13 %, probabil vă referiți la ultimul raport, cu 36% achitări, de 6 luni nu mai fac parte în DNA. Diferența de achitări e datorată dezincriminării unor fapte penale, respectiv abuzul în serviciu. Rata reală e de 13%”, a subliniat Kovesi.
Aceasta a subliniat că a fost revocată din funcția de șefă a DNA în urma unui proces în care nu a avut dreptul de a se apăra.
„În ce privește revocarea din funcția de procuror șef, a venit ca urmare a unei decizii a CCR în care nu am fost parte. Nu am avut posibilitatea de a face un recurs. Am trimis o plângere la CEDO care a trecut de filtru”, a subliniat Kovesi.
Aceasta și-a manifestat și nevinovăția în fața dosarului penal ce i-a fost deschis de secția specială de anchetare a magistraților, dosar în care este acuzată de mărturie mincinoasă, abuz în serviciu și luare de mită privind aducerea în țară a fostului director FNI, Nicolae Popa.
Tot marți au fost audiați în Comisia LIBE și cei doi contracandidați ai Laurei Codruța Kovesi:Andres Ritter din GermaniașiJean-FrancoisBohnert din Franța. (Detalii AICI)