BBC scrie despre candidatura lui Kovesi: Duşmanul de moarte al Guvernului pentru care românii au protestat în stradă

BBC scrie despre candidatura lui Kovesi: Duşmanul de moarte al Guvernului pentru care românii au protestat în stradă
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Eforturile Laurei Codruţa Kovesi pentru a ajunge procuror-şef european şi campania dusă de Guvernul României pentru a bloca acestui lucru au atras atenţia celor de la BBC. Într-un articol publicat de corespondentul BBC pentru Europa de Est, Nick Thorpe, se face o analiză amplă a situaţiei pe care o are fosta şefa DNA.

„Uniunea Europeană nu a avut niciodată un procuror-şef, dar acum favorită este o femeie care şi-a construit o reputaţie de înspăimântat în plan intern„, începe BBC articolul dedicat cursei pentru şefia Parchetului European.

Primul capitol al analizei se intitulează „Cum a ajuns Kovesi un duşman de moarte al propriului guvern”. Aici, corespondentul BBC aminteşte despre cum Kovesi, o jucătoare talentată de baschet în tinereţe, a ajuns procuror general la doar 36 de ani, pentru ca apoi în fruntea DNA să obţină rezulte importante precum trimirea în judecată a 68 de oficiali de rang înalt, printre care 14 miniştri sau foşti miniştri şi 53 de parlamentari. BBC aminteşte că 37 dintre aceştia erau deja condamnaţi în momentul în care a fost demisă.

„Partidul Social Democrat, aflat la guvernare, o consideră duşman de moarte, chiar dacă oficiali din toate partidele au fost anchetaţi.

Eventual, după o lungă bătălie, guvernul a forţat preşedintele să o concedieze în iulie anul trecut”, scris BBC.

Corespondentul BBC aminteşte şi de dosarele ce o vizează în prezent pe Kovesi pentru abuz de putere cât şi de controversele privind colaborarea dintre parchet şi serviciile secrete sau privind presiuni făcute asupra martorilor.

Un capitol separat este dedicat protestelor organizate de români împotriva Guvernului, manifestaţii în care susţinerea lui Kovesi şi a procurorilor au fost în prim plan.

Britanicii amintesc de faptul că ambasadorii UE l-au sprijinit pe procurorul francez Jean-François Bohnert, în timp ce Guvernul României a făcut lobby puternic, dar Parlamentul European a votat pentru a o susţine pe Kovesi. Decizia finală urmează să fie luată în urma negocierilor dintre cele două instituţii.

Candidatura Laurei Codruţa Kovesi a primit spaţii largi şi în alte publicaţii importante precum Financial Times sau Le Monde.

Articol integral din BBC poate fi citit AICI

Urmăriți B1TV.ro și pe
`