Kosovo a anunțat că până la sfârșitul anului va depune o cerere de aderare la UE / România, printre cele cinci state europene care nu recunosc independența provinciei

Kosovo a anunțat că până la sfârșitul anului va depune o cerere de aderare la UE / România, printre cele cinci state europene care nu recunosc independența provinciei
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președinta kosovară Vjosa Osmani a anunțat, marți, că Priștina va depune până la sfârșitul anului o cerere de aderare la Uniunea Europeană, context în care s-a angajat să participe la discuțiile cu Serbia, facilitate de Bruxelles, pentru rezolvarea divergențelor, transmite Reuters.

Kosovo a anunțat că va depune o cerere de aderare la UE

„Voi anunța astăzi în fața tuturor liderilor UE: Kosovo va trimite cererea de aderare la UE până la sfârșitul anului”, a declarat Vjosa Osmani, la sosirea Summitului UE – Balcanii de Vest de la Tirana, prima capitală din regiune care găzduiește un asemenea eveniment.

Cinci state balcanice – Albania, Bosnia-Herțegovina, Muntengru, Macedonia de Nord și Serbia – sunt în faze diferite ale procesului de aderare la UE. Cu toate acestea, Kosovo, care și-a declarat independența de Belgrad în 2008, încă nu a depus o cerere în acest sens.

În plus, cinci state UE încă nu recunosc indepedența Kosovo. Este vorba de România, Spania, Grecia, Slovacia și Cipru.

În 2013, Belgradul și Priștina s-au angajat să participe la un dialog facilitat de UE pentru rezolvarea disputelor, însă deocamdată au fost înregistrate prea puține progrese. Acordul cu Kosovo rămâne una dintre principalele pre-condiții pentru aderarea Serbiei la UE.

„Considerăm că dialogul care este condus de Uniunea Europeană și susținut pe deplin de Statele Unite ale Americii este singura cale de a ajunge la un acord final care să fie centrat pe recunoaștere reciprocă”, susține președinta kosovară.

Președintele sârb Aleksandar Vucic și-a exprimat la rândul său angajamentul față de un dialog cu Kosovo care să fie facilitat de UE.

„Însă în același timp trebuie să ne protejăm interesul conform constituției”, a explicat Vucic, în contextul în care constituția sârbă consideră Kosovo o parte integrantă a Serbiei.

Serbia a pierdut controlul asupra provinciei în 1999, după 11 săptămâni de bombardamente NATO menite să oprească uciderea și deportarea etnicilor albanezi vizați de contrainsurgența sârbă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)