Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri în cadrul vizitei de stat la Cairo, că Egiptul reprezintă unul dintre cei mai importanți parteneri din Orientul Mijlociu pentru România și că relația bilaterală trebuie consolidată.
„Există în continuare un potențial foarte mare de dezvoltare a relațiilor noastre bilaterale pe toate planurile. Această vizită reconfirmă dorința de a consolida dialogul la nivel înalt dar și de a reafirma angajamentul în favoarea diversificării contactelor și proiectelor prin orientarea acestui parteneriat spre viitor.
În cadrul discuțiilor am convenit căîn perioada următore trebuie să identificăm noi modalități de a valorifica importantul potențial de dezvoltare a cooperării în domenii cruciale pentru România și pentru Egipt, industria de apărare, energie, agricultură, transporturi, securitate cibernetică, cercetare, inovare”, a precizat președintele Klaus Iohannis.
Acesta a invocat și problemele de securitate din regiune, dând exemplu crizei din Siria:
„România, ca și Egiptul, este interesată de stabilizarea situațiilor de criză din Orientul Mijlociu și a zonelor vecine, de gestionarea eficientă a fluxurilor migratorii, de promovarea păcii, stabilității, a creșterii economice sustenabile și a dezvoltării durabile. Susținem eforturile depuse de Egipt în cooperare cu partenerii internaționali în vederea identificării celor mai bune soluții la dosarele de criză din Africa și Orientul Mijlociu.
România și-a păstrat, de-a lungul timpului, o poziție echilibrată, în perfect acord cu dreptul internațional, în raport cu toate crizele care au afectat Orientul Mijlociu și care reprezintă și în prezent o preocupare majoră.
România susține în continuare necesitatea implementării de măsuri de creștere a încrederii în relațiile israeliano-palestiniene.
De asemenea, susținem, pe această bază, crearea condițiilor pentru reluarea negocierilor directe în vederea avansării soluției celor două state, singura opțiune viabilă de natură să răspundă aspirațiilor legitime ale părților și să asigure o pace durabilă în regiune.
Totodată, România consideră drept o prioritate soluționarea durabilă a crizei siriene care, de mai bine de 10 ani, a provocat drame uriașe poporului sirian și a generat un val mare de migrație care a afectat stabilitatea și prosperitatea statelor-gazdă.
În același timp, România sprijină procesele de stabilizare, consolidare instituțională și tranziție democratică din Libia și Irak, fiind, totodată, profund implicată în combaterea terorismului, atât în cadrul alianței anti-Daesh, cât și în Sahel, o regiune de care depinde securitatea nordului Africii și a Europei.
Sunt convins că, în continuare, prin abordarea noastră echilibrată și responsabilă față de provocările complexe din zonă, vom reuși, prin eforturi conjugate, să generăm contexte favorabile avansării unor soluții de pace durabile.
Îi mulțumesc Președintelui El-Sisi pentru discuțiile noastre foarte bune și sunt convins că relațiile româno-egiptene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele și pentru cetățenii noștri”, a mai spus Klaus Iohannis.