Klaus Iohannis: Două declarații comune au fost adoptate după summit. Eu am susținut că locul Marii Britanii este în UE (VIDEO)

Klaus Iohannis: Două declarații comune au fost adoptate după summit. Eu am susținut că locul Marii Britanii este în UE (VIDEO)
Foto: B1 TV

Președintele Kluas Iohannis a declart joi, după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul britanic David Cameron la Bruxelles, că s-au adoptat două declarații după summit.

Iohannis a mai spus că, din punctul lui de vedere, „o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar însemna o o slăbire atât a Uniunii cât și a Marii Britanii”.

De asemenea, șeful statului a mai afirmat că a susținut, în cadrul summitului, că „locul Marii Britanii este în UE”.

„Nu poate fi pus în discuție dreptul fundamental la libera circulație a persoanelor în UE. Este libertatea de mișcare a forței de muncă una din principiile de bază a UE”, a mai explicat președintele.

Printre subiectele discutate la summit s-au numărat radicarea sărăciei în UE, procesul de renegociere a relaților dintre UE și Marea Britanie în perspectivele noului referendum și creșterea legitimității a liberei circulații a cetățenilor din UE.

Summitul s-a încheiat cu adoptarea a două declarații comune. Una politică și una de principii.

„Astăzi am participat la al 7-lea Summit Uniunea Europeană – America Latină și Caraibi și al doilea în acest format de acum, după cel de la Santiago de Chile, din 2013. Importanţa pe care relaţia interregională UE – America Latină o reprezintă s-a reflectat şi în nivelul de participare de ambele părţi, la Bruxelles fiind prezenţi majoritatea liderilor din Uniunea Europeană şi din America Latină şi Caraibe. Summitul s-a desfăşurat în condiţiile în care a devenit evidentă necesitatea unei adaptări a mecanismelor de cooperare interregională la contextul actual internaţional şi global. S-a discutat despre nevoia identificării de soluţii inovative, în cadrul unui parteneriat echilibrat şi echitabil, pentru provocări globale. Dezvoltarea durabilă şi agenda pentru dezvoltarea post 2015, încheierea şi modernizarea acordurilor comerciale bi şi multilaterale, eradicarea sărăciei, lupta împotriva schimbărilor climatice au fost temele cele mai des menţionate. Summitul s-a încheiat cu adoptarea a două declaraţii comune, o declaraţie politică şi una de principii, care stabilesc bazele politice ale acestui parteneriat interregional. S-a adoptat, de asemenea, un plan de acţiune pentru implementarea Declaraţiei de principii. Aceasta prevede iniţiative comune în domenii precum cercetarea şi tehnologia informaţiilor, incluziunea socială, dezvoltarea urbană şi imigraţie. În ceea ce mă priveşte, am susţinut, în cadrul dezbaterilor, tocmai această necesitate de schimbare, de actualizare a mecanismelor de cooperare interregională, pentru a menţine viabilă şi eficientă conlucrarea între cele două continente, ca instrument strategic nu doar pentru acest proces, ci şi pentru o acţiune mai activă şi mai concertată în rezolvarea problemelor globale. Poziţia şi punctele de vedere exprimate de România se regăsesc în concluziile Summitului.

În marja Summitului, am avut astăzi o întâlnire cu domnul David Cameron, prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la solicitarea părţii britanice. Discuţiile au fost legate de procesul de renegociere a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, în perspectiva viitorului referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Prim-ministrul britanic mi-a prezentat obiectivele pe care le urmăreşte în acest proces. Acestea se referă, în principal, la creşterea legitimităţii democratice a Uniunii, în primul rând la acordarea de puteri sporite parlamentelor naţionale, consolidarea competitivităţii Uniunii Europene, asigurarea echilibrului între statele membre al zonei euro şi cele din afara zonei euro, precum şi la libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene şi limitarea accesului la beneficiul social pentru aceştia. Eu am susţinut că locul Regatului Unit este clar în interiorul Uniunii Europene. O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar rezulta într-o slăbire, pe de-o parte, a Uniunii Europene, pe de cealaltă parte, a Marii Britanii. Nu poate fi, după părerea mea – şi acest lucrul l-am subliniat foarte clar -, nu poate fi pus în discuţie dreptul fundamental la libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană. Este libertatea de mişcare a forţei de muncă, unul dintre principiile de bază ale Uniunii Europene, şi am subliniat că asigurarea egalităţii de tratament între toţi cetăţenii Uniunii Europene este fundamentală şi trebuie garantată. Am subliniat, de asemenea, faptul că, în analiza noastră, soluţiile care să răspundă preocupărilor britanice nu reclamă schimbări în tratatele Uniunii”, a spus președintele.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, cu premierul Marii Britanii David Cameron la Bruxelles, intrevederea dintre cei doi având loc în cadrul demersurilor pe care premierul britanic le-a demarat în vederea obţinerii de sprijin pentru renegocierea termenilor apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană. (Detalii AICI)

Este prima întânire bilaterală oficială între cei doi oficial. Potrivit surselor diplomatice a fost vorba de o întâlnire de tatonare și de cunoaștere.

În marja summitului UE-CELAC, care are loc la Bruxelles, David Cameron s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, urmând ca joi să aibă întrevederi cu preşedintele român, Klaus Iohannis, cu preşedintele finlandez, Juha Sipilä, cu premierul belgian, Charles Michel, şi cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, notează publicaţia citată.

PUBLICITATE
 

David Cameron a promis un referendum privind apartenenţa la UE până la sfârşitul lui 2017.

Klaus Iohannis, după summitul de la Bruxelles

Urmăriți B1TV.ro și pe
`