Kiril Raskov, zis "Ţarul Kiro" a fost reținut de poliție

Kiril Raskov, zis "Ţarul Kiro" a fost reținut de poliție

Kiril Raskov, zis „Ţarul Kiro”, care pretinde că este liderul romilor din întreaga Bulgarie, a fost reținut de poliție.

Raskov este acuzat că a amenințat cu moartea un tânăr și riscă să primească până la șase ani de închisoare. Plângerea împotriva lui Raskov a fost depusă la poliție la data de 23 septembrie, înainte de incidentul care a provocat confruntări violente între bulgari și romi. Raskov este cercetat și pentru evaziune fiscală, iar  conturile sale bancare sunt blocate.

Între timp revoltele din Bulgaria împotriva minorităţii rrome au continuat. 170 de persoane au fost reţinute aseară de poliţie după ce au încercat să atace ghetourile romilor din 14 oraşe bulgăreşti. Deşi au mai scăzut în intensitate protestele împotriva rromilor din Bulgaria au continuat.

În 14 oraşe, poliţia a fost nevoită să facă uz de forţă pentru a-i dispersa pe manifestanţi. La Sofia, protestarii au încercat să ajungă la sediul parlamentului însă au fost opriţi de forţele de ordine. Tensiunile din Bulgaria au escaladat după ce asociaţi ai liderului rom Kiril Raşkov, cunoscut şi ca Ţarul Kiro, din cartierul Stolipinovo din Plovdiv, l-au accidentat şi ucis pe Anghel Petrov, în vârstă de 19 ani, din satul vecin Katuniţa, vineri noaptea.

Incidentul a declanşat violenţe la scară largă şi proteste care au culminat sâmbătă noaptea cu atacarea proprietăţilor lui Raşkov. Participanţii la aceste mitinguri au protestat faţă de uciderea lui Petrov, dar şi din cauza „problemei romilor”, adică a ceea ce ei consideră drept o „situaţie privilegiată” a minorităţii rome din Bulgaria.

În acest context, preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov a convocat pentru sâmbătă o reuniune de urgenţă a Consiliului Consultativ pentru Securitate Naţională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`