Kim Jong Un se pregătește de război? „Situația din Peninsula Coreeană a intrat într-o fază foarte critică”. Ce spun experții și de ce cred aceștia că situația e tensionată

Kim Jong Un se pregătește de război? Situația din Peninsula Coreeană a intrat într-o fază foarte critică. Ce spun experții și de ce cred aceștia că situația e tensionată
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Metzel

Kim Jong Un a rupt deceniile de politică nord-coreeană, înseamnă asta că plănuiește un război? Aceasta este întrebarea care stă pe buzele multora. Unii experți au venit cu câteva explicații cum că Phenianul lui Kim Jong-un se pregătește de război, informează Libertatea, care citează CNN.

În ultima perioadă, Kim Jong Un a lăsat deoparte politica obișnuită a țării sale vizavi de Coreea de Sud – proclamând acum că Coreea de Nord nu va mai căuta reconcilierea și reunificarea cu Sudul și a cerut ca aceasta să fie clasificată drept „inamicul lor permanent”.

Coreea de Nord „nu vrea război, dar nu îl va evita”, a declarat Kim la o adunare politică luna trecută, potrivit publicației de stat KCNA.

Ce s-ar întâmpla dacă ar începe un război

Dacă ar începe un război, scopul țării ar fi „ocuparea, suprimarea și revendicarea Republicii Coreea și subjugarea ei pe teritoriul republicii”, a spus el, referindu-se la Coreea de Sud sub numele său oficial.

Schimbarea radicală de politică a venit în paralel cu o serie de teste militare și cu apelurile lansate de Kim către autoritățile nord-coreene de a accelera pregătirile de război, în semn de răspuns, a spus el, la „mișcările confruntaționale” ale SUA.

Împreună, evoluțiile provoacă îngrijorare internațională, dar și dezbateri în rândul observatorilor experimentați, cu privire la intențiile liderului din Coreea de Nord.

„Nu știm când și cum plănuiește Kim să apese pe trăgaci, dar pericolul depășește deja avertismentele de rutină de la Washington, Seul și Tokyo cu privire la „provocările” Phenianului”, au scris experții de seamă, Robert Carlin și Siegfred Heckler, într-o publicație, luna trecută.

Kim ar fi luat o decizie strategică de a merge la război

Kim, sugerează ei, „a luat o decizie strategică de a merge la război”.

Mulți alți observatori nu sunt de acord cu acest lucru, susținând că liderul în vârstă de 40 de ani știe bine că orice mișcare militară majoră împotriva Coreei de Sud și a aliatului său, Statele Unite, ar putea grăbi dispariția propriului său regim.

Dar și acei observatori se pregătesc pentru un an de agresiune intensificată și își exprimă îngrijorarea cu privire la riscul ca ostilitățile intensificate ale Coreei de Nord să conducă la un fel de angajament militar în Peninsula Coreeană, crescând riscul, oricât de îndepărtat, al unui conflict nuclear.

„Situația din Peninsula Coreeană a intrat într-o fază foarte critică”

„Situația din Peninsula Coreeană a intrat într-o fază foarte critică”, a declarat Eul-Chul Lim, directorul Centrului de Cercetare din Coreea de Nord la Institutul de Studii din Orientul Îndepărtat (IFES) al Universității Kyungnam din Seul.

„Având în vedere nivelul ridicat de tensiune reciprocă, există posibilitatea apariției unui conflict accidental din cauza neînțelegerilor, judecăților greșite și percepțiilor greșite” – chiar dacă Kim probabil că vede „puține beneficii politice sau economice” în război, a adăugat el.

Kim este cunoscut pentru provocările sale și a semnalat în ultimii ani o viitoare schimbare de politică asupra Coreei de Sud.

Dar experții spun că schimbările de acum sunt probabil determinate de preocupările tot mai mari ale lui Kim, pe măsură ce Coreea de Sud și Statele Unite intensifică exercițiile și coordonarea militară și noua sa încredere într-un climat geopolitic în schimbare, care a apropiat Phenianul de un partener cheie, Rusia .

Schimbările coincid și cu un an electoral din SUA, în care președintele Joe Biden încearcă să obțină un al doilea mandat în timp ce gestionează mai multe crize globale. Probabil că și Kim urmărește cu atenție și ar putea fi dornic să-l vadă înlocuit de predecesorul și candidatul Donald Trump.

Ce urmează?

Experții avertizează că și creșterea tensiunilor din Coreea de Nord va continua probabil în acest an, deoarece Washingtonul continuă să stimuleze exercițiile și colaborarea cu partenerii săi regionali pentru a-l descuraja pe Kim.

Modul de reducere a acestor tensiuni este deschis spre dezbatere, unii experți în politici subliniind că această demonstrație de forță rămâne cea mai bună descurajare pentru agresiunea nord-coreeană.

Alții susțin că ar trebui coaliția să găsească modalități de a minimiza potențialul lui Kim de a simți că regimul său este amenințat de activitățile lor și, ca urmare, să împiedice Phenianul să se apropie de Moscova și Beijing.

De ce se teme Kim Jong Un

„Kim Jong Un se teme de o provocare pe scară largă din partea armatei sud-coreene deghizate în exercițiu militar și a promis că va ocupa teritoriul sud-coreean fără ezitare”, a spus Lim la Seul.

„Prin urmare, dacă SUA, Coreea de Sud și Japonia nu reușesc să reducă amenințarea din Coreea de Nord în timpul exercițiilor militare comune, ar putea avea loc un conflict militar în Peninsula Coreeană”, a spus el.

Lee de la Washington a fost de acord că „un Kim Jong Un încurajat ar putea fi mai înclinat să ia măsuri militare împotriva a ceea ce el percepe a fi cea mai mică amenințare pentru Coreea de Nord, cum ar fi exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud”.

În lunile următoare, Kim va urmări îndeaproape și viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, în timp ce Trump încearcă să câștige funcția.

Nu este clar dacă Kim ar dori să încerce noi negocieri cu fostul președinte dacă acesta ar fi reales.

Experții spun că Kim speră probabil că dacă va fi reales, Trump va reduce cooperarea de securitate a Americii cu Coreea de Sud și Japonia. Prin urmare, liderul nord-coreean ar putea chiar să încerce să influențeze dinamica alegerilor cu o mișcare agresivă.

Kim Jong Un lansează un alt atac nuclear?

De asemenea, ar putea fi probabil ca Kim să lanseze al șaptelea test nuclear al Phenianului, potrivit Park of Ewha Womans University.

„Dacă Coreea de Nord efectuează un al șaptelea test nuclear înseamnă un eșec total al administrației Biden și oferă un punct de atac foarte bun pentru Trump (pentru a-l numi pe Biden) ineficient în relația cu liderul nord-coreean”, a spus el.

Mai departe, în ciuda schimbărilor radicale pe care Kim le-a făcut acum în politica țării sale față de Coreea de Sud, dacă liderul nord-coreean vede o deschidere pentru a-și avansa obiectivele mai mari, așezându-se înapoi la discuții cu Sudul și SUA, el ar putea schimba tactica „oricând”.

„Acesta este genul de comportament la care ne putem aștepta de la Coreea de Nord”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`