Kim Jong-un, proclamat “comandantul suprem" al Coreei de Nord: Ce va face mai departe fiul fostului lider comunist

Kim Jong-un, proclamat “comandantul suprem" al Coreei de Nord: Ce va face mai departe fiul fostului lider comunist

Kim Jong-un, fiul și succesorul fostului dictator nord-coreean, Kim Jong-il, a fost proclamat “conducătorul suprem al partidului statului și armatei”, cu prilejul unei ample adunări militare organizate la Phenian.

“Marea inimă a tovarășului Kim Jong-il a încetat să mai bată. O despărțire atât de neașteptată și de timpurie este cea mai mare și inimaginabilă pierdere pentru partidul nostru și pentru revoluție”, a declarat președintele parlamentului nord-coreean, Kim Yong-Nam.

La eveniment au participat mii de oameni, care au venit să-și salute noul comandat suprem al Coreei de Nord. Adunarea din Piața Kim Ir Sen s-a încheiat în acordurile Internaționalei, interpretată de o fanfară militară, și cu o solvă de 20 de lovituri de tun.

Noul lider de la Phenian, ar putea conduce politica „songun”

Analiştii politici internaţionali au încercat să schiţeze un portret al tânărului nou lider de la Phenian, în condiţiile în care informaţiile despre Kim Jong-un sunt limitate. Un lucru este sigur însă: politica „songun”, care pune armata în prim plan, va fi în continuare proritară.

Despre noul lider de la Phenian, în vârstă de doar 28 de ani, se cunosc puţine informaţii.

Kim jong un, al treilea dintre fii lui Kim Jong il, a apărut pentru prima oară în public anul trecut în septembrie, la cea de-a 63-a aniversare a regimului comunist. Televiziunea nord-coreeană i-a arătat atunci pe cei doi bărbaţi aplaudând de la tribuna de onoare, în piaţa care poartă numele fondatorului Republicii Populare Democrate Coreea, Kim Ir-Sen, tatăl decedat al lui Kim Jong-Il şi bunicul noului lider.

A urmat apoi ascensiunea rapidă a tânărului Kim, care a fost apoi avansat rapid la gradul general cu patru stele.

Tânărul, născut de a treia consoartă a lui Kim Jong-Il, o dansatoare coreană de origine japoneză, a studiat în instituţii de învăţământ elveţiene, vorbeşte fluent engleza şi germana şi este mare amator de baschet. Kenji Fujimoto, bucătar şef japonez mult timp în serviciul lui Kim Jong-Il la Phenian, l-a descris ca „fiind din acelaşi aluat cu tatăl său, foarte asemănător la chip, corp şi personalitate’.

Prioritatea lui Kim Jong-un: relansarea economiei

Toate aceste calităţi l-au făcut să devină favoritul tatălui său, în detrimentul celorlalţi doi fraţi. Kim Jong-Un nu a fost considerat iniţial cel mai bine plasat în ordinea succesiunii, fratele său cel mai mare figurând mult timp ca favorit. Acesta din urmă a pierdut însă susţinerea tatălui său după ce, în 2001, a încercat să intre în Japonia cu un paşaport fals.

Analiştii de politică externă spun că toate indiciile de până acum arată că tânărul Kim va continua politica songun, care pune armata în prim plan şi că, cel mai probabil, nu se va înregistra o schimbare notabilă de atitudine în dosarul nuclear nord-coreean.

Tânărul şi neexperimentatul Kim Jong-un va conduce cu ajutorul consilierilor săi, unchiul său Jang Song-taek, Kim Kyonghui , mătuşa lui şi Ri Yong-ho, şeful Statului Major al armatei nord-coreene.

Specialiştii spun că principalele provocări cărora va trebui să le facă faţă Kim Jong-un sunt cele legate de relansarea economiei. În plus, noul lider trebuie să se asigure că toate forţele aflate sub comanda lui îi sunt loiale dar şi că relaţiile cu SUA, dar mai ales China, sunt stabile.

Kim Jong-un, un lider enigmatic

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`