Kim Jong-il, condus pe ultimul drum: Sute de mii de oameni îl plâng pe străzile din Phenian. Vezi imagini LIVE de la ceremonii
Funeraliile fostului președinte al Coreei de Nord, Kim Jong-il, au început, miercuri, pe străzile Phenianului. Ceremoniile de adio urmează să dureze două zile, iar sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să ia parte la funeralii.
Ceremoniile au început la ora locală 10:00 (03:00, ora României), iar o coloană funerară cu sicriul de sticlă al lui Kim Jong-il în frunte a fost pusă în mişcare pe străzile din Phenian. Mii de oameni erau filmaţi miercuri dimineaţă plângând în hohote şi îndurând frigul şi ninsoarea pentru a asista la ceremonii. Imaginile au fost transmise de televiziunea publică din Coreea de Nord.
Urmărește AICI imagini LIVE de la funeraliile lui Kim Jong-Il!
Regimul de la Phenian nu furnizează foarte multe detalii referitoare la funeralii, însă se așteaptă o manifestație de loialitate bine orchestrată față de putere, inspirată de funeraliile din 1994 ale tatălui defunctului, fondatorul Coreei de Nord comuniste, Kim II-sung.
Primele imagini difuzate de televiziunea publică nord-coreeană arătau o limuzină neagră cu un portret gigant al fostului lider deasupra ei, trecând printre zeci de mii de militari. Cortegiul a pornit din faţa mausoleului Kumsusan din Phenian.
În spatele acestei maşini se afla o altă limuzină cu un buchet de flori albe, urmată de un vehicul lung în care se află sicriul lui Kim Jong-il, acoperit cu un drapel roşu. La dreapta acestei maşini se afla Kim Jong-un, fiul şi succesorul lui Kim Jong-il la conducerea ţării, îmbrăcat în haine civile.
Liderul nord-coreean Kim Jong il a încetat din viaţă la vârsta de 69 de ani, în urma unui atac de cord, în timpul unei călătorii cu trenul.
Considerat un lider enigmatic şi ager, Kim Jong il a fost desemnat succesorul tatălui său, Kim il Sen, la vârsta de 33 de ani. El a condus ţara cu aceeaşi mână de fier ca şi părintele lui, însă a adus Coreea de Nord la pragul minimei subzistenţe, în condiţiile în care locuitorii se zbat în sărăcie şi foamete de peste 21 de ani.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
Controversele în ceea ce-l priveşte pe Kim Jong il au început încă de la data naşterii sale, iar despre viaţa sa se cunosc foarte puţine informaţii. În timp ce, potrivit biografiei oficiale, fostul lider nord-coreean s-ar fi născut pe 16 februarie 1942 la Phenian într-o tabără a unor luptători de gherilă conduşi de tatăl său şi aflată pe cel mai înalt vârf din Peninsula Coreeană.
Conform unor alte surse, el s-ar fi născut într-un sat din Siberia în 1941.
Kim Jong il a devenit în 1973 a devenit secretar al Partidului Comunist din Coreea de Nord şi a fost însărcinat cu problemele legate de propagandă şi consiliere, un an mai târziu este ales în biroul politic al Comitetului Central al aceleiaşi formaţiuni politice şi a devenit în mod formal a devenit viitorul preşedinte al ţării.
În 1980, este anunţat oficial la Congresul Partidului Muncitorilor, cu ocazia preluării altor atribuţiuni de către Kim Jong Il faptul că el va fi succesorul tatălui său la conducerea statului. Kim Jong il a devenit comandant suprem al armatei poporului în 1991, iar doi ani mai târziu este numit preşedinte al Consiliului de Apărare Naţională de la Phenian.
La decesul tatălui său în 1994, Kim il Sen, Jong il devine oficial preşedinte al ţării, iar trei ani mai târziu devine secretar general al partidului de guvernământ. În 2007, Kim Jong il a fost numit premier. În 2008, Kim Jong il a suferit un accident vascular cerebral şi a fost tot mai rar văzut în public, fapt ce a dat naştere la numeroase speculaţii legate de starea sa de sănătate, unii crezând chiar că liderul de la Phenian ar fi murit cu cel puţin doi ani în urmă.