Kievul ia în considerare cedarea unor teritorii pentru a pune capăt războiului cu Rusia, relatează Der Spiegel
Guvernul ucrainean analizează toate opțiunile pentru a pune capăt războiului cu Rusia, care ar implica inclusiv suspendarea temporară a obiectivului său de a restabili integritatea teritorială deplină a Ucrainei, a informat publicația germană Der Spiegel pe 13 octombrie, citând un oficial apropiat guvernului ucrainean.
Peste 20% din teritoriul Ucrainei este în prezent sub ocupație rusă
Un pilon al formulei de pace a președintelui Volodimir Zelenski pentru Ucraina implica eliberarea deplină a tuturor teritoriilor ocupate, iar Kievul a spus în repetate rânduri că nu este dispus să facă concesii teritoriale Moscovei.
The Kyiv Independent a contactat biroul prezidențial pentru comentarii, dar nu a primit imediat un răspuns.
Potrivit sursei citată de Der Spiegel, guvernul poartă acum „discuții serioase” cu privire la renunțarea la scopul său de restaurare teritorială completă.
„Am crezut că victoria trebuie să însemne predarea necondiționată a Rusiei (președintele rus Vladimir) Putin”, a spus sursa.
Aceasta a fost „o viziune greșită asupra victoriei”, a susținut sursa, spunând că un acord pentru a pune capăt războiului ar fi imposibil fără unele concesii.
Factorii care determină Kievul să ia în considerare concesiile teritoriale includ avansul uriaș al Rusiei în estul Ucrainei și rezultatul incert al alegerilor prezidențiale din SUA, potrivit oficialului.
„Fie că va câștiga fostul președinte al SUA Donald Trump sau vicepreședintele Kamala Harris, americanii se vor retrage încet, dar sigur”, a spus oficialul pentru Der Spiegel.
Trupele ruse controlează parțial regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia din Ucraina. Moscova susține că a anexat întregul teritoriu al acestor regiuni, în ciuda faptului că nu controlează două capitale regionale – Herson și Zaporizhzhia. Forțele ruse ocupă și peninsula Crimeea a Ucrainei.
Dacă în urmă cu doi ani numărul ucrainenilor care voiau negocieri cu Rusia era în jur de 10%, acum a ajuns până la 40%, a explicat pentru HotNews, în urmă cu câteva zile, un politician aflat la putere în Kiev.