Karl Nehammer, cancelarul Austriei, nu e de acord cu propunerea lui Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, ca 90% din veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor să fie folosite pentru înarmarea Ucrainei. El a spus că aceste venituri mai bine ar fi folosite pentru reconstrucția țării. Măsura a fost, în schimb, lăudată de alți lideri europeni precum Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei. Propunerea e susținută și de România.
O asemenea măsură, precizează Agerpres, ar fi oricum dificil de implementat, dat fiind că există numeroase obstacole de natură juridică, geopolitică şi financiară. Totuși, ea e discutată la summitul european de zilele acestea.
Karl Nehammer a declarat că în cazul unor ţări neutre, cum este Austria, acestea au nevoie să primească asigurări că dacă susţin preluarea veniturilor rezultate din activele ruseşti aceşti bani „nu vor fi cheltuiţi pe arme şi muniţii”.
„Discuţia iniţială a fost că trebuie investiţi în reconstrucţia Ucrainei Mie aceasta mi se pare o sugestie rezonabilă”, a precizat cancelarul austriac.
În schimb, preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda, a cerut confiscarea directă a activelor ruseşti îngheţate în Occident şi folosirea acestora atât pentru înarmarea, cât și pentru reconstrucția Ucrainei.
„Salutăm prima propunere în ce privește veniturile generate de activele imobilizate. Dar discutăm, de asemenea, despre activele imobilizate. Şi cred că acestea ar trebui să contribuie nu doar la reconstrucţia Ucrainei, ci şi la nevoile de apărare ale Ucrainei”, a mai declarat Nauseda.
Statele UE și cele din G7 au blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a îngheţat active ale Băncii Centrale rusești în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro.