Rusia a acuzat patru bărbați despre care spune că au atacat sala de concerte din Moscova și au ucis cel puțin 137 de persoane. Trei au fost aduși într-un tribunal din Moscova, al patrulea era într-un scaun cu rotile. Toți au fost acuzați de comiterea unui act de terorism.
Oficialii ruși au susținut, fără dovezi, implicarea Ucrainei. Kievul spune că afirmația este „absurdă”.
Cei patru au fost numiți de autoritățile ruse drept Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni și Muhammadsobir Fayzov.
Mai multe înregistrări video au arătat că trei dintre ei erau conduși de polițiștii mascați în tribunalul districtual Basmanny din capitala Rusiei, potrivit BBC.
Toți par să fi fost bătuți – videoclipuri cu sesiuni de interogatori brutale au fost aparent scurse de forțele de securitate ruse, iar rapoartele sugerează că cel puțin în unul dintre cazuri au fost folosite șocuri electrice.
Bărbații au fost identificați ca cetățeni ai Tadjikistanului, a declarat agenția de știri rusă Tass. Toți patru urmează să fie ținuți în arest preventiv până cel puțin pe 22 mai, a adăugat instanța.
Patru bărbați înarmați au luat cu asalt vineri seara o clădire din Krasnogorsk, o suburbie din nordul Moscovei, și au început să tragă asupra unora dintre cei aproximativ 6.000 de oameni care asistau la un concert rock. De asemenea, atacatorii au incendiat locația și au cauzat prăbușirea acoperișului.
Autoritățile ruse au declarat că 137 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite. Bărbații care s-au prezentat în instanță duminică au fost arestați în regiunea Bryansk la aproximativ 14 ore după atac, a declarat Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. Bryansk se află la aproximativ 400 km sud-vest de Moscova.
ISIS revendicase deja atacul, afirmând că acesta a fost efectuat de o filială cunoscută sub numele de Statul Islamic din Khorasan sau IS-K.
Ulterior, a lansat imagini grafice cu atacatorii trăgând asupra mulțimii din interiorul sălii de concert.
Cu toate acestea, niciun oficial rus nu a recunoscut afirmația, sugerând în schimb – fără dovezi – că atacatorii au fost ajutați de Ucraina și Kievul a „pregătit o fereastră” pentru a le permite să treacă granița și să evadeze pe teritoriul ucrainean.
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a respins duminică afirmațiile, iar direcția sa de informații militare a spus că este „absurd” să sugereze că bărbații încearcă să treacă o graniță foarte securizată, plină de sute de mii de soldați ruși.
Adrienne Watson, inspectorul Consiliului de Securitate Națională al SUA, a declarat că IS poartă „responsabilitatea exclusivă pentru acest atac. Nu a existat nicio implicare ucraineană”.
Alte șapte persoane au fost arestate în Rusia, suspectate că ar fi ajutat la atac. SUA au avertizat Moscova la începutul acestei luni cu privire la un posibil atac în Rusia care vizează adunări mari, apoi au emis un aviz public pentru cetățenii din țară.
Alerta a fost respinsă ferm de Kremlin ca fiind propagandă și o încercare de a se amesteca în alegerile prezidențiale. Washingtonul a declarat după atac că nu are niciun motiv să se îndoiască de afirmația ISIS.
Nu ar fi prima dată când IS și aliații săi atacă Rusia sau interesele acesteia în străinătate.
Grupul a susținut bombardarea unui avion rusesc deasupra Egiptului în 2015, cu 224 de persoane la bord, majoritatea cetățeni ruși. De asemenea, a susținut un atac cu bombă în 2017 la metroul din Sankt Petersburg, care a ucis 15 persoane.