Jurnalistul bulgar Christo Grozev, principalul investigator pentru Rusia al grupului, a declarat că trebuie să părăsească Austria din cauza amenințărilor de la serviciile secrete rusești, transmite The Moscow Times.
Jurnalistul a făcut acest anunț într-un interviu cu cotidianul vienez Falter. Grozev crede că există mai mulți agenți, informatori și complici ai rușilor decât polițiști în capitala austriacă.
El a spus că a fost nevoit să anuleze planul de a se întoarce în Austria după ce mai multe surse i-au transmis că ar fi în pericol dacă face acest lucru. În prezent, Grozev se află într-o vizită în Statele Unite. Jurnalist a locuit la Viena timp de aproape 20 de ani și a susținut că este protejat de serviciile de securitate austriece.
„Suspectez că în oraș există mai mulți agenți, informatori și acoliți ai rușilor decât polițiști”, a afirmat jurnalistul bulgar.
Grozev, în calitate de investigator principal pentru Rusia, a avut un rol crucial în anchetele privind presupusa implicare a serviciilor secrete rusești în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal și opozantului rus Alexei Navalnîi.
De asemenea, a participat la investigații care au identificat doi militari ruși legați de prăbușirea avionului Malaysia Airlines în 2014, care a ucis 298 de persoane.
Anul trecut, în noiembrie, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, Igor Ghirkin, a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în prăbușirea avionului.
Alături de el, un fost agent de informații rus și un alt lider al separatiștilor din estul Ucrainei au fost, de asemenea, condamnați. Extradarea acestora din Rusia către justiția olandeză este puțin probabilă.
Pe 26 decembrie 2022, Rusia a emis o ordonanță de urmărire a lui Grozev, fără a oferi vreun motiv clar. Jurnalistul afirmă că singura explicație vine din partea agenției de presă RIA Novosti, care susține că ar fi răspândit știri false despre armata rusă.
El crede că este inclus pe lista neagră a Kremlinului după ce a identificat 33 de militari ruși care au ghidat rachete lansate asupra țintelor civile din Ucraina. Rusia a interzis site-ul de investigații Bellingcat în iulie, fapt ironizat de fondatorul său.
Grozev a declarat în același interviu că această măsură ar reprezenta o amenințare pentru toți jurnaliștii, deoarece legea destinată cetățenilor ruși se aplică acum și cetățenilor din alte țări, inclusiv din UE.
Totodată, el a denunțat infiltrarea agențiilor de informații ruse în Bulgaria și a afirmat că este periculos să revină acasă, în Plovdiv, sau pe malul mării. El se simte mai în siguranță alături de familia sa în țara în care se află acum.