Jurnaliștii, un alt motiv de ceartă pentru SUA și China. „Aceștia sunt membri ai presei libere, nu membri ai cadrelor de propagandă”
Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA, ia în considerare varianta conform căreia China încalcă libertatea presei. Mai exact, acesta consideră că statul chinez dorește să intervină în activitatea jurnaliștilor americani din Hong Kong. Mike Pompeo a cerut un raport pentru a vedea dacă Hong Kong-ul are parte de autonomie suficientă din partea Chinei. Doar în felul acesta, Hong Kong-ul ar putea avea parte de tratamentul special din partea Statelor Unite
Hong Kong a primit „un grad ridicat de autonomie”
Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Mike Pompeo, a declarat duminică că este de părere că statul chinez a amenințat să intervină în activitatea jurnaliștilor americani din Hong Kong. În acest context, acesta a avertizat Beijing-ul că orice decizie care afectează autonomia Hong Kong-ului ar putea afecta evaluarea SUA a statutului Hong Kong-ului, potrivit Reuters.
„Acești jurnaliști sunt membri ai presei libere, nu membri ai cadrelor de propagandă, iar relatările lor valoroase îi informează pe cetățenii chinezi și lumea”, a afirmat Mike Pompeo într-o declarație.
Marea Britanie a retrocedat Hong Kong-ul Chinei în 1997, iar teritoriul a primit un „grad ridicat de autonomie” pentru 50 de ani. Sistemul a constituit baza statutului special al teritoriului în temeiul dreptului Statelor Unite ale Americii, care l-a ajutat să prospere ca centru financiar mondial.
Mike Pompeo a anunțat în data de 6 mai că Departamentul de Stat întârzie un raport către Congres, evaluând dacă Hong Kong-ul se bucură de suficientă autonomie din partea Chinei pentru a continua să beneficieze de tratamentul special din partea Statelor Unite.
El a afirmat că în timpul în care întârzierea a fost aceea de a permite ca raportul să dea socoteală pentru orice acțiune pe care Beijing ar putea să o ia în considerare în perioada premergătoare Congresului Național Popular din 22 mai al Chinei.
Tensiunile dintre Washington și Beijing s-au acutizat în ultimele săptămâni, deoarece Mike Pompeo și președintele Donald Trump s-au plâns de modul în care China a manipulat rapid epidemia de coronavirus.
Jurnaliștii, un alt motiv de ceartă pentru Statele Unite și China
Statele Unite ale Americii și China s-au ciocnit și în privința jurnaliștilor care lucrează în țările lor.
În februarie, administrația Trump a declarat că va începe să trateze cinci mari entități de presă chineze conduse de stat cu operațiuni americane la fel ca și ambasadele străine, solicitând acestora să își înregistreze angajații și proprietățile americane la Departamentul de Stat.
Beijing a expulzat apoi trei corespondenți de la Wall Street Journal – doi americani și un australian – în urma unei rubrici de opinie a ziarului care numea China „adevăratul bolnav din Asia”.
La începutul lunii martie, Statele Unite au redus numărul de jurnaliști cărora li s-a permis să lucreze în această țară la patru mari instituții de presă deținute de China până în 100, de la 160 câți erau înainte.
Ca răzbunare, China a declarat că revocă acreditările corespondenților americani cu The New York Times (NYT.N), News Corp’s (NWSA.o) Wall Street Journal și Washington Post ale căror acreditări expiră la sfârșitul anului 2020.
Beijing a declarat că jurnaliștilor expulzați nu li se va permite să lucreze în China, în Hong Kong sau Macau. Expulzarea ar trebui să afecteze cel puțin 13 jurnaliști, potrivit Clubului Corespondenților Străini din China.